Un nou sediu al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP) a fost inaugurat ieri, in localitatea Magurele, printr-o investitie de 8,2 milioane RON din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Din suma totala, 6,8 milioane au reprezentat costul de constructie, restul banilor fiind necesari pentru achizitionarea aparaturii tehnice de ultima generatie.
„Acest sediu va functiona ca un centru regional de monitorizare seismica pe zona dintre Ankara si Roma, avand conexiuni in timp real cu toate centrele importante de acest tip din lume”, a spus directorul general al INFP, Gheorghe Marmureanu. Sistemul de avertizare poate anunta intr-un interval de timp de 25-30 de secunde inainte ca unda seismica sa afecteze obiectivele importante ce urmeaza sa fie legate la acest sistem. Este vorba, de fapt, de blocarea instalatiilor de gaze din cladirile publice sau a reactoarelor nucleare, evitand producerea de explozii. Din pacate, doar iradiatorul de la Magurele si Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara din aceeasi localitate sunt legate la acest sistem. Urmeaza insa sa fie introduse in program Reactorul din Pitesti si Uzina de apa grea de la Turnu-Severin. „Noua cladire reprezinta un pas important in procesul de pregatire pentru gestionarea efectelor cutremurelor, urmand sa fie modificata si legea consolidarii cladirilor cu risc seismic ridicat. Conform noii legi, locatarii care nu vor fi de acord cu consolidarea vor risca sa fie evacuati fortat, deoarece prin atitudinea lor pun in pericol vietile celorlalti vecini”, a spus Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. La nivelul institutului exista si o harta a Bucurestiului, care permite aflarea punctelor cel mai mult afectate de un eventual seism. La ora actuala, autoritatile efectueaza studii pentru a determina costurile necesare racordarii la acest sistem a tuturor localitatilor aflate in zona de influenta a Vrancei, regiunea cea mai activa seismic din Romania. In principal, este vorba de orasele Iasi, Bacau, Buzau, Craiova etc.
Institutul National pentru Fizica Pamantului este cel de-al doilea organism ce beneficiaza de un sediu nou in 2006, alaturi de Centrul National de Biodinamica din Bucuresti.