La Bucuresti ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, pentru BBC, ca statul nu mai investeste bani in modernizarea centrelor de dializa pentru ca acestea vor fi privatizate.
Ministrul spune ca o ordonanta in aceasta chestiune va ajunge pe masa guvernului in 2-3 saptamani.
Intre timp, centrele de dializa din tara aflate in proprietatea statului se plang de lipsa banilor pentru investitii, de aparatura invechita si de probleme cu aprovizionarea.
Eugen Mota este seful Clinicii de Dializa de la Spitalul de Urgenta Craiova: "Statul nu a prevazut nici anul acesta nici un leu pentru investitii in aparatura. Or aparatura care exista este uzata, nu poate fi inlocuita decat cu costuri foarte mari. Unele dintre aparate si-au depasit termenul de utilizare, ca sa spun asa, au peste 30.000 de ore de functionare."
Solutia acestei probleme ar fi privatizarea centrelor de dializa care asigura tratamentul pentru cateva mii de pacienti. Exemplele de succes sunt centrele privatizate acum 3 ani printr-un program al Bancii Mondiale, considera Eugen Mota.
Ministrul Eugen Nicolaescu spera ca anul acesta, dupa aprobarea hotararii de guvern, sa fie privatizate in totalitate centrele de dializa. Pana atunci insa, spune ministrul sanatatii, acestea vor lucra tot cu aparatura veche. "Este clar ca daca pornim un asemenea proces de privatizare nu are rost sa facem investitii noi, investitii publice, si dupa aia sa le vindem la privati. Dar in acelasi timp, sunt foarte multe centre de dializa publice, din spitale publice, care s-au straduit, din veniturile proprii, sa faca cate ceva. Aici este vorba ca omul sfinteste locul. De la caz la caz, lucrurile sunt mai bune sau sunt mai rele."
Ministrul Nicolaescu mai spune ca dupa privatizare ar putea sa mai existe unele sectii de dializa in spitalele de urgenta care sa ii ajute pe pacientii internati in acele unitati.