Alegerile pentru PE ar putea fi trambuline de lansare pentru unele celebritati si formatiuni politice nonconformiste, precum un print in Italia, un partid al adeptilor Bibliei in Germania, unul al animalelor in Olanda si altul al piratilor in Suedia, scrie Mediafax.
In ITALIA, pe langa faptul ca Silvio Berlusconi, care face obiectul unui scandal conjugal, este singurul lider al unei mari tari europene care participa primul pe lista partidului sau la scrutinul european, alegerile vor avea accente regale.
Printul Emmanuel-Philibert de Savoia (36 de ani), mostenitor al Casei regale italiene si casatorit cu actrita franceza Clotilde Courau, deschide lista partidului Democrat-crestin, UDC, de centru, pentru regiunea de nord-vest.
In GERMANIA, "Partidul alegatorilor liberi", stabilit in sudul tarii, a ales la randul sau un personaj foarte puternic mediatizat in capul listei, un fost membru al partidului Crestin-Social (CSU), cu reputatie colorata, Gabriele Pauli.
Deputatul divortat a provocat un scandal pozand cu manusi lungi de latex, evocand practicile sexuale fetisiste, si propunand in 2007 crearea casatoriei pe perioada determinata (reinnoibila dupa sapte ani).
Formatiunea sa va fi in concurenta directa cu "Partidul crestinilor fideli Bibliei", o formatiune care militeaza pentru "mai mult Dumnezeu" in politica, la scoala si in familii, care denunta homosexualitatea si islamul, dar apara cu fervoare Israelul, pe care "Dumnezeu il considera «tara mea»".
De asemenea militant, dar intr-un alt registru, in OLANDA, "Partidul pentru animale" prezinta o lista condusa de un vegetarian, Natasja Oerlemans, care afirma ca doreste sa "dea o voce animalelor" victime ale exploatarii umane.
In SUEDIA o formatiune cu nume si mai ciudat, "Partidul Piratilor", ar putea castiga un loc de deputat europan sau chiar doua, din cele 18 atribuite tarii. Fara a avea vreo legatura cu Somalia sau cu Capitanul Crochet, acesta apara libertatile individuale si denunta intruziunea statului in sfera privata, in special pe Internet. Formatiunea a crescut in sondaje dupa condamnarea in cazul "The Pirate Bay", unul dintre principalele site-uri de schimb de fisiere.
In FINLANDA, fostul pilot de raliu Ari Vatanen, ales in Franta in Parlamentul European din 1999, reia cursa sub eticheta partidului Coalitiei (conservatori), partidul francez UMP al presedintelui Nicolas Sarkozy neavand un loc in fata pentru acesta pe lista sa.
In PORTUGALIA si la celalalt capat al esichierului politic, Jose Saramago, laureat cu premiul Nobel pentru Literatura, se prezinta de asemenea, la 86 de ani, pentru a doua oara consecutiv pe o lista de stanga. Acesta se autodeclara drept un "comunist hormonal", este plasat intr-o pozitie non-eligibila si nu va putea pretinde un statut de decan in viitorul Parlament.