Cazul lui Ovidiu Erja, adolescentul de 17 ani din Suceava, care învăţa la Liceul Ioan Slavici din Timişoara, găsit mort, luni dimineaţa, într-o cameră din internatul Colegiului Tehnic din Timişoara nu este unic.
În ultima perioadă tot mai mulţi adolescenţi ajung să-şi ia viaţa, din diverse motive, legate de situaţia şcolară sau sentimentală.
Copiii care rămân în grija rudelor, pentru că părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate sau cei care sunt crescuţi de bone pentru că cei care ar trebui să aibă grijă de ei au afaceri şi nu au timp de ei, pot ajunge să-şi dorească să moară la orice eşec.
„Foarte rare sunt cazurile în care copii săraci se gândesc să-şi ia viaţa pentru orice problemă. De obicei recurg la aceste gesturi extreme adolescenţii care nu ştiu să preia şocurile din viaţa de zi cu zi, pentru că toate problemele le sunt rezolvate de către părinţi. Cei din familii modeste sunt obişnuiţi cu greul şi o simplă despărţire de persoana iubita, ori o notă mai mică, nu este un capăt de drum”, a declarat pentru romanialibera.ro, colonelul (r) Dan Antonescu, specialist criminalist, fostul şef al Serviciului Omoruri al Poliţiei Capitalei.
De altfel, Antonescu a mai explicat că tinerii intră în depresie din orice. Dacă iau o notă mică sau, mai grav, nu iau un examen, cred desprei ei că sunt nulităţi şi că nu mai au de ce să trăiască.
„Dacă părinţii ar discuta cu ei şi le-ar da un sfat pertinent că nu se termină lumea cu o notă mică”, poate acei copii ar putea fi salvaţi. La fel, un sfat ar fi bun şi în cazul în care adolescentul suferă din dragoste, ori dacă cei de vârsta lui râd de el din diverse motive”.
„Este posibil ca băiatul să se fi simţit părăsit“
Deocamdată nu se ştiu cuzele care au dus la gestul tânărului Ovidiu Erja. Nu a lăsat niciun bilet de adio. A fost găsit spânzurat cu o eşarfă de calorifer.
El lucrase o perioadă în Spania. Sora lui Ovidiu este elevă la acelaşi liceu. Cu o lună în urmă aceasta a născut, iar băiatul a trebuit să se mute la cămin. Cadrele didactice din şcoala unde învăţa acesta, spun că băiatul devenise depresiv. Părinţii tânărului sunt divorţaţi. Mama lui lucrează în Spania, iar despre tată nu se ştiu prea multe lucruri.
În acest caz, fostul şef al Serivicului Omoruri spune că „este posibil ca băiatul să se fi simţit părăsit, pentru că mama lui nu era lâgă el şi se considera exclus şi din viaţa surorii sale”.
Iată cele mai şocante cazuri de sinucidere din acest an
În ianuarie 2011, o studentă la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti ş-a sinucis, sărind de la etajul 10 al blocului în care locuia. Gabriela Dumitru (19 ani) se despărţise recent de iubitul ei.
Tot în ianuarie 2011, un elev de 19 ani din Galaţi s-a sinucis din cauza notelor mici.
În februarie, 2011, un elev al Şcolii de Poliţie din Câmpina, în vârstă de 21 de ani s-a sinucis, sărind de la etajul 8 al unui bloc din Piteşti, unde locuia sora lui.
În martie 2011, un elev al Liceului Nikolaus Leanu din Timişoara, în vârstă de 19 ani, fiul unei judecătoare de la Curtea de Apel, s-a spânzurat în curtea casei părinteşti. Colegii spun că ar fi fost marcat de o carte pe care o citea.
În mai, o fată s-a sinucis, la Târgu Jiu. Tânăra a fost admisă la Cambridge , în Marea Britanie dar acest lucru nu i-a adus fericirea. Raluca Drăguşin (19 ani) şi-a pus bolovani în rucsac şi s-a aruncat în râul Jiu. Fata şi-a dorit să moară după ce a citit o carte primită de ziua ei.
La câteva săptămâni după sinuciderea Ralucăi Drăguşin, un băiat de 16 ani, Mihai Zahariuc din Gorj, s-a aruncat şi el în apele Jiului. Nu a lăsat un bilet în care să motiveze gestul.
În iulie 2011, un tânăr de 19 ani s-a împuşcat în cap cu arma de vânătoare a tatălui său, după ce picase examenul de bacalaureat. Tragedia s-a produs în localitatea arădeană Căprioara.
În luna septembrie 2011, un alt tânăr şi-a luat viaţa la Timişoara, după ce a picat, a doua oară, la examenul de bacalaureat.
Un studiul realizat anul trecut, de Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului, relevă faptul că cel puţin 8 din 100 de elevi de liceu s-au gândit la sinucidere. Fetele sunt cele mai predispuse să facă gestul fatal, mai arată studiul. Totodată, 5 din 100 elevi cu gânduri de sinucidere şi-au făcut şi un pan pentru acest lucru, iar cel puţin 4 din 100 au şi încercat să facă acest lucru. Statisticile mai arată că 2% dintre cei care au încercat să -şi ia viaţa, au avut nevoie de îngrijiri medicale.