32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialCele mai mari firme din lume, cu ochii pe țițeiul din Marea...

Cele mai mari firme din lume, cu ochii pe țițeiul din Marea Neagră

Specialiștii spun că oportunitățile de exploatare a hidrocarburilor în Marea Neagră vor atrage investiții de aproape 5 miliarde de dolari în regiunea Mării Negre în următorii șase ani.

Pe 15 și 16 octombrie are loc, la Constanța, oraș devenit centru al activităților din domeniul exploatării marine de petrol și gaze din regiune, conferința Black Sea Offshore 2014. Este a doua ediție a evenimentului, iar tema principală din acest an o constituie proiectele de dezvoltare a infrastructurii și a blocurilor offshore din întreaga regiune a Mării Negre din România, Turcia, Bulgaria, Georgia și Rusia. “Oportunitățile de afaceri în regiune sunt dintre cele mai bune de vreme ce investițiile planificate pentru explorare și producție vor ajunge la 4-5 miliarde de dolari la nivelul anului 2020. Slab explorată până de curând, regiunea Mării Negre a atras din ce în ce mai mult interes, odată cu descoperirea de hidrocarburi la mare adâncime și, foarte recent, a unui nou zăcământ cu valoare comercială confirmată în ape de mică adâncime”, a declarat Gabriel Comănescu, director general executiv al Grup Servicii Petroliere (GSP).

Black Sea Offshore 2014 are drept scop intensificarea eforturilor celor mai importante companii din regiune pentru a debloca întregul potențial al zăcămintelor de pe platforma continentală și a face astfel pași importanți spre asigurarea echilibrului energetic regional. Printre invitații care au confirmat participarea se află reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Economiei din România, Ministerului Energiei și Economiei din Bulgaria, Ministerului Energiei din Federația Rusă, Agenției de Stat pentru Reglementare în Domeniul Petrolului și Gazelor Naturale din Georgia, ai OMV Petrom, Repsol, Total E&P Bulgaria, Midia Resources, Georgian Oil & Gas Corporation, Transgaz, Romgaz, Rosneft, Lukoil Overseas, etc. Evenimentul este susținut de Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România (ANRM).

EXEMPLU

Descoperiri recente

Compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, a anunţat în vara acestui an că a făcut o descoperire de ţiţei în apele de mică adâncime din Marea Neagră, iar producţia ar putea începe în 3-4 ani. Descoperirea a fost făcută în perimetrul Istria, la o distanţă de circa 60 kilometri de ţărm şi la o adâncime de 2,1 km sub fundul mării. Adâncimea apei în acea zonă este de 50 metri. “Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România”, a declarat în comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie. Dacă se va dovedi rentabilă, producţia din noua descoperire ar putea începe în 3-4 ani, costurile necesare dezvoltării fiind evaluate la peste 100 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă