1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialCele mai importante atacuri teroriste comise în Rusia, în ultimii 15 ani

Cele mai importante atacuri teroriste comise în Rusia, în ultimii 15 ani

Două atentate teroriste au avut loc în mai puţin de 24 de ore, în oraşul Volgograd din sud-vestul Rusiei. Primul atentat sinucigaş a fost provocat duminică de o femeie kamikaze în gara centrală a oraşului şi s-a soldat cu  moartea a 17 persoane. Luni dimineaţă, o bombă a explodat într-un troleibuz.

Citeşte şi: Un nou atac terorist la Volgograd. O bombă a explodat într-un troleibuz

Cele două atentate nu sunt singurele care au zguduit Rusia, conform Mediafax.  Începând din 1999, Rusia a fost afectată de o serie de atentate sângeroase, multe dintre ele fiind comise de femei kamikaze, ele fiind armele privilegiate ale rebeliunii islamiste.

Citeşte şi: Explozia din gara rusească Volgograd, provocată de o femeie kamikaze. 18 morţi şi 40 de răniţi

1999

Citeşte şi: UPDATE. Infernul din gara Volvograd. Primele relatari de la fata locului. Explozia a avut loc la intrarea in cladire. Cadavre si moloz

13 septembrie: 118 persoane au murit într-un atac cu bombă care a vizat o clădire din sud-estul Moscovei. Cinci atentate comise în perioada 31 august – 16 septembrie s-au soldat cu 293 de morţi.
2002

Citeşte şi: Cinci suspecţi în cazul agresării jurnalistei de opoziţie, arestaţi preventiv în Ucraina

23-26 octombrie: Un comando cecen înarmat a luat 800 de ostatici în teatrul Dubrovka. Intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu 130 de morţi.
2003

5 iulie: Un dublu atentat sinucigaş comis la Moscova în timpul unui concert rock s-a soldat cu 15 morţi şi 50 de răniţi.

5 decembrie: Un atentat sinucigaş revendicat de liderul cecen Şamil Basaiev s-a soldat cu 46 de morţi, într-un tren.

Citeşte şi: Bătălia pentru Stalingrad se dă cu terorişti femei

2004

6 februarie: Un atentat s-a soldat cu moartea a 41 de persoane la metroul din Moscova. Atacul a fost revendicat de gruparea cecenă Gazotan Murdaş.

24 august: Două femei kamikaze s-au aruncat în aer la bordul a două avioane de pasageri, provocând moartea a 90 de persoane.

1 – 3 septembrie: Peste 1.000 de persoane au fost luate ostatice într-o şcoală din Beslan, în Osetia de Nord, de un comando procecen. Peste 330 de persoane au murit după intervenţia forţelor de ordine.

2009

27 noiembrie: Un atentat a provocat deraierea unui tren de călători care circula pe ruta Moscova – Sankt-Petersburg, bilanţul atacului fiind de 28 de morţi.
2010

29 martie – Un dublu atentat comis de femei kamikaze la metroul din Moscova s-a soldat cu 40 de morţi.

9 septembrie – Un atac cu maşină-capcană s-a soldat cu 17 morţi la Vladikavkaz, în Osetia de Nord.

2011

24 ianuarie: 37 de morţi într-un atentat sinucigaş comis pe aeroportul Moscova-Domodedovo în zona de sosiri pentru zborurile internaţionale. Acesta este revendicat de şeful rebeliunii islamiste, cecenul Doku Umarov.
2012

4 mai: Cel puţin 14 morţi şi peste 120 de răniţi într-un dublu atentat cu maşină capcană în Daghestan (Caucazul rus).

28 august: Şapte morţi, între care un şeic moderat, comis de o femeie kamikaze în Daghestan.

2013

20 mai: Opt morţi în Daghestan în explozia a două maşini-capcană în apropierea sediului unor executori judecătoreşti din Mahacikala, capitală regională.

21 octombrie: O femeie kamikaze, originară din Daghestan, se aruncă în aer într-un autobuz plin cu studenţi la Volgograd, provocând moartea a şase persoane.

29 decembrie: Cel puţin 17 morţi şi zeci de răniţi după ce o femeie kamikaze se aruncă în aer într-o gară din Volgograd.

30 decembrie: Cel puţin zece morţi în peste 20 de răniţi în urma unei explozii într-un troleibuz din Volgograd, anchetată ca “atentat terorist”.

Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă