5.4 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSpecialCele mai frumoase aranjamente florale, într-un concurs organizat la București care a...

Cele mai frumoase aranjamente florale, într-un concurs organizat la București care a fost dedicat patriei florilor, Olanda | GALERIA FOTO

Cei mai talentaţi florişti români s-au întrecut în măiestrie şi creativitate, la cea de a 8-a ediție a Concursului Național de Aranjamente Florale. Competiția a fost câștigată de Ioana Mihai Nechifor, recunoscută ca fiind unul dintre cei mai apreciaţi designeri de flori din România. La concurs, organizat de Ziua Regelui Olandei, au participat 50 dintre cei mai buni floriști români. În deschiderea evenimentului, una dintre cele mai respectate familii de maeştri florişti din lume, Boerma, cu o tradiţie de peste 120 de ani în arta aranjamentelor florale, a oferit o demonstraţie regală.

Fiecare participant a avut la dispoziţie acelaşi tip de flori şi o oră în care să-şi demonstreze talentul. Infinitul a fost tema care i-a inspirat pe floriştii români care au participat la competiţie. Ioana Mihai, câştigătoarea din acest an, este din Sibiu şi este la a V-a participare. În 2012, Ioana a obţinut locul al II-lea la aceeaşi competiţie. Ea susţine periodic demonstraţii  şi ateliere de aranjamente florale.

„Mentorul meu, Darius Dadoo, care a câştigat competiţia în 2011, mi-a zis: Ioana, trebuie să te întorci şi să câştigi. Astăzi simt că am îndeplinit această promisiune”, a declarat Ioana Mihai, când i-a fost înmânat premiul.

Evenimentul a fost organizat în București de Ambasada Olandei. La eveniment a participa şi Excelenţa Sa Doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei la București.

„Mă bucur să văd atât de mulţi floriști români talentați, an de an. Arta frumosului îi apropie pe oameni, îi face mai buni. Florile, doar dacă le privești te fac fericit. Olanda are o tradiție îndelungată în acest domeniu și o împărtășește cu drag. Mulţumesc familiei Boerma care a fost astăzi alături de noi la un eveniment atât de important şi a împărtăşit din tradiţia maeştrilor florişti din Olanda”, a declarat Excelența Sa Doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasadorul Olandei la București.

120 de ani de tradiţie în arta aranjamentelor florale

În deschiderea evenimentului a avut loc o demonstrație regală susținută de una dintre cele mai respectate familii de maeştri florari din lume. Jacqueline Boerma şi fiul ei Mike, au uimit publicul prin modul în același timp simplu și spectaculos în care transformă un buchet de flori într-o adevărată operă de artă.

Dragostea pentru flori a familiei Boerma a luat naştere în urmă cu peste 120 de ani, în anul 1896.  Pieter Boerma, care era grădinar, a deschis prima florărie undeva în sudul Olandei. Tradiţia a fost continuată de fiul său Nico şi a ajuns astăzi la a cincea generaţie. Familia Boerma este printre cele mai vechi familii de florari din Olanda.

Jacqueline Boerma

Este profesor de artă florală la Institut şi călătoreşte frecvent în jurul lumii pentru a face cursuri și demonstraţii în domeniu. Ea a fost Președintele juriului ediției din acest an a Concursului Național de Aranjamente Florale.

„Florile şi designul floral sunt o parte din viaţa mea, de care nu m-aş putea lipsi. Nu-mi imaginez viaţa fără flori”, spune Jacqueline.

Mike Boerma, fiul lui Jaqueline, a absolvit Şcoala de Artă și Design din Amsterdam. În 2013 a finalizat cursurile masterului de Design Floral, iar de atunci predă în cadrul Institutului Boerma.

Olanda, lider pe piaţa mondială a florilor

Olanda este cel mai mare exportator mondial de flori si plante, anul trecut valoarea exporturilor depăşind 8 miliarde de euro. Aproximativ 80% dintre bulbii de flori comercializaţi la nivel mondial sunt din Olanda, iar majoritatea sunt bulbi de lalele. Olandezii produc 4,32 miliarde de bulbi de lalele în fiecare an.

În acelaşi timp, peste 40% dintre soiurile de plante şi flori cultivate din întreaga lume sunt de provenienţă olandeză. Din cele 1.800 de soiuri noi de plante care intră pe piaţa Europeană, 65% sunt olandeze, acesta fiind rezultatul a mai mult de patru secole de experienţă în horticultură şi a investiţiilor considerabile în cercetare şi inovare.

Cele mai citite

Provocările noului guvern pentru 2025: Negocieri intense pentru gestionarea unui buget de 115 miliarde de euro

Anul 2025 se anunță unul complicat pentru viitorul guvern al României, însă există factori care ar putea diminua riscurile economice și sociale. În planul de...

Rata inflației a crescut la 5,1% în noiembrie 2024. Scumpiri semnificative la servicii, alimente și mărfuri nealimentare

Rata anuală a inflației a ajuns în luna noiembrie 2024 la 5,1%, față de 4,7% în octombrie, conform datelor publicate de Institutul Național de...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...
Ultima oră
Pe aceeași temă