38.9 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialCele mai bune investitii din ultima saptamana

Cele mai bune investitii din ultima saptamana

Bursa romaneasca a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, iar fondurile deschise de investitii au acumulat pierderi foarte mari pe primele sase luni, insa investitorii au reusit sa obtina profit chiar si in aceste conditii.

Cel mai mare castig al saptamanii a fost obtinut de cei care au investit in actiunile Carbochim Cluj Napoca, bilantul saptamanal indicand un profit de 2,05%. Actiunile Carbochim sunt insa putin tranzactionate pe piata, iar de aceasta crestere au profit foarte putini investitori. Si investitia in actiuni Alumil Bucuresti s-a dovedit inspirata, investitorii avand, in doar o saptamana, un castig de 1,00%. Fondurile de actiuni si diversificate au fost afectate de evolutia bursei din perioada analizata, iar singurele care au obtinut profit au fost fondurile monetare si de obligatiuni. "Saptamana trecuta bursa a scazut din nou si inca destul de accelerat astfel ca fondurile de actiuni si cele diversificate au continuat sa consemneze scaderi," considera analistii de la KTD Invest.

Cel mai mare randament al saptamanii a fost obtinut de fondul monetar Simfonia 1 de doar 0,21%. Astfel investitorii la OTP Comodisro si Fortuna Gold au obtinut un profit de 0,20%, iar cei care au "pariat" pe Orizont si BCR Monetar, un castig de 0,19%.

La polul opus se afla cele mai proaste investitii ale ultimei saptamani. Acestea s-au dovedit a fi actiunile societatii SIF Transilvania, care au adus investitorilor o pierdere bursiera de 23,45%, pe locul al doilea aflandu-se actiunile SSIF Broker Cluj, care s-au depreciat cu 17,52%.

"Evenimentul saptamanii a fost ridicarea restrictiei de transfer pentru actiunile SIF Transilvania rezultate din inregistrarea operatiunii de majorare a capitalului social, incepand cu data de 4 iulie. Aceasta decizie a dus la deprecierea actiunii cu 23,45%", considera analistii de la KTD Invest.

Dintre fondurile deschise de investitii cea mai mare pierdere a inregistrat-o Omninvest, cu un minus de 6,05%, urmat de fondul Active Dinamic cu o scadere de 6,02%. Investitia in euro a adus o pierdere de 0,92% in perioada analizata, iar cea in dolari americani, un minus de 0,22%. Investitia in franci elvetieni a adus o scadere de 1,28% in perioada analizata. Cei care au investit in ultima saptamana in aur au obtinut o pierdere de 0,28%.

Top cele mai mari cresteri ale fondurilor deschise de investitii in saptamana 30 iunie – 4 iulie:

1. Simfonia 1        0,21%
2. OTP Comodisro        0,20%
2. Fortuna Gold        0,20%
4. Orizont            0,19%
4. BCR Monetar        0,19%

Top cresteri la BVB, in saptamana 30 iunie – 4 iulie:

1. Carbochim Cluj Napoca        2,05%
2. Alumil Bucuresti        1,00%
3. VAE Apcarom Buzau         0,76%
4. Policolor Bucuresti        0,23%

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă