20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCel puţin opt oameni au fost omorâţi de tiruri israeliene la graniţa...

Cel puţin opt oameni au fost omorâţi de tiruri israeliene la graniţa cu Siria şi Liban

Cel puţin opt persoane au fost ucise de tiruri trase de armata israeliană în timpul unor demonstraţii pro-palestiniene care au izbucnit la graniţa cu Siria şi Libanul, astăzi, în „ziua catastrofei” (Nakba), prin care palestinienii comemorează crearea statului israelian în 1948, informează BBC, citat de NewsIn.

Câteva zeci de persoane ar fi, de asemenea, rănite.

Forţele israeliene au deschis focul asupra unor grupuri de protestatari la graniţele Israelului cu teritoriile palestiniene, Siria şi Liban. Protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre în forţele israeliene de securitate, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Ciocnirile au loc în patru puncte separate de trecere a frontierei – Erez în Gaza, lângă Ramallah în Cisiordania, pe înălţimile Golan şi la graniţa cu Libanul.

În timpul unuia dintre aceste incidente, mii de susţinători din Siria ai palestinienilor au intrat în Platoul Golan, o incursiune „gravă”, potrivit Israelului. La rândul său, Siria a denunţat acţiunile israeliene din Platoul Golan, teritoriu sirian anexat de Israel în 1967, calificându-le drept „criminale”. În această regiune, armata israelieană spune că a tras numai focuri de avertisment, în momentul în care un număr mare de protestatari au încercat să treacă prin gardul de securitate de lângă satul Majdal Shams. Există însă informaţii că cel puţin patru persoane au fost ucise şi câteva zeci sunt rănite. Armata a izolat Majdal Shams şi face percheziţii din casă în casă, în căutarea persoanelor „infiltrate”.

Şi la graniţa Libanului cu Israelului mulţi protestatari s-au apropiat de punctul de trecere în Israel. Zeci de autobuze aduc protestatari în zonă, care îndeamnă la un „marş pentru înapoierea Palestinei”. Soldaţii libabnezi au tras focuri de avertisment în aer pentru a-i dispersa pe protestatari, iar Israelul a anunţat că trupele israeliene au tras asupra demonstranţilor care începuseră să vandelizeze gardul de la graniţă. Oficialii militari libanezi au anunţat că patru oameni au fost ucişi.

Protestele de Nakba de anul acesta au fost impulsionate de revoltele din diversele ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Noi vedem aici o provocare iraniană, atât la graniţa cu Siria, cât şi la cea cu Libanul, în încercarea de a exploata comemorarea de Nakba„, a declarat generalul israelian Yoar Mordechai.

Un purtător de cuvânt al forţelor de pace ale ONU din sudul Libanului a chemat cele două părţi la reţinere.

La graniţa Israelului cu Gaza, în punctul de trecere Ezer, forţele israeliene au deschis focul cu tancuri şi arme automate, rănind zeci de persoane, potrivit unor surse medicale palestiniene.

Între timp, la Tel Aviv, poliţia israeliană investighează dacă şoferul unui camion, un arab israelian, a intrat accidental sau deliberat în trecătorii de pe o stradă. Un bărbat israelian a murit în urma acestui incident.

Cele mai citite

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă