7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialCel mai cunoscut dirijor român prezintă „Parsifal“

Cel mai cunoscut dirijor român prezintă „Parsifal“

Christian Badea, cel mai cunoscut dirijor român de operă în lume, pregăteşte pentru toamnă un spectacol grandios la Ateneul Român, unde va prezenta actul întâi din opera „Parsifal“, de Richard Wagner. Sub bagheta dirijorului se vor afla orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu» și soliștii invitați Stefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni la ora actuală.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma țărilor europene cu tradiție culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiții a stilului wagnerian în România, care implică artiștii români în colaborare cu artiști străini renumiți, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea. 

Şcoala Wagner

Concertele-eveniment „Parsifal la Ateneul Roman“ sunt un concept nou și unic atât în România, cât și în lume. Ele prezintă creația lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acțiunii și care împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente de teatru complexe (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet),  folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. De altfel, sala Ateneului în sine – o sală-monument istoric – joacă un rol esențial prin arhitectura și acustica sa unică în lume, astfel încât experiența publicului este directă și copleșitoare.

Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde și publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii și al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliștii se mișcă liber prin sală și cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanță de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni și dă publicului o perspectivă acustică și vizuală de 360 de grade.

Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acțiune, ca și faimoasele clopote grave specifice lui PARSIFAL, se aud prin ușile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant și rotund prin natura arhitecturii clădirii, iar efectul de distanță este magic pentru publicul din sală.

Pe lângă participarea lor la concerte, artiștii străini vor susține master class-uri bazate pe repertoriul wagnerian, pentru cântăreții români interesați să abordeze acest stil. Aceste cursuri vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiție și o școală a interpretării wagneriene în România.

Alături de muzicienii Orchestrei și Corului Filarmonicii „George Enescu“, vor colabora împreună cu artiștii străini de nivel mondial și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricău, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București și Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enescu“. Acestor artiști români li se vor alătura Corul de copii Radio și elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“.    

Legendele, „magnet“ pentru tineri

Proiectul va atrage nu numai publicul avizat și pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi și unui public nou care, la o primă abordare, va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism ușor de înțeles (legenda Mântuitorului, a sufletului inocent care salvează omenirea), pentru ca în cursul spectacolului să descopere și să fie cucerit de muzica fascinantă a acestei capodopere.

Această reacție a publicului nou a fost absolut unanimă la concertele din mai 2015 și identică cu entuziasmul publicului din centre precum Viena, Berlin sau Bayreuth, unde muzica lui Wagner este cunoscută și apreciată cu pasiune.

Concertele-eveniment de la Ateneu au și scopul de a atrage generația tânără de elevi și studenți, care reprezintă o componentă importantă a acestui public nou. Ei vor descoperi o lume a legendelor și miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiarizaţi din filme precum „Lord of the Rings“, „Game of Thrones“ sau „Star Wars“ – povești inspirate de subiecte similare cu ale lui Wagner. Repetiția generală, precedată de o scurtă prezentare a subiectului operei, va fi dedicată elevilor și studenților.    

Cele mai citite

Creștere semnificativă a înmatriculărilor auto noi în România și UE: Țara noastră avansează pe piața de hibride

În primele zece luni ale anului 2024, România a înregistrat o creștere de 5,4% a înmatriculărilor de autoturisme noi față de aceeași perioadă a...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Ciprian Ciucu: Eu aş fi organizat acest referendum în primăvară, decuplat de dezbaterile sterile, electorale

Referendumul local este util, pentru că presupune o discuţie despre creşterea coerenţei administrative, însă momentul organizării sale, simultan cu primul tur al scrutinului prezidenţial...
Ultima oră
Pe aceeași temă