34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCel de-al saselea Patriarh al BOR va fi inscaunat duminica

Cel de-al saselea Patriarh al BOR va fi inscaunat duminica

Festivitatea de investire a celui de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, se va desfasura duminica, in Catedrala Patriarhala, la ceremonie urmand sa participe 30 de delegatii ale bisericilor crestine surori, precum si inalti demnitari romani – presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, Regele Mihai si fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu, informeaza Rompres.

La festivitate vor participa, in total, 90 de invitati, printre care 16 delegatii ale tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume si reprezentanti ai altor biserici crestine.

Intronizarea propriu-zisa va avea loc dupa oficierea Sfintei Liturghii, incepand cu ora 10,30, si va consta intr-un Te Deum si citirea Gramatei Sfantului Sinod, act referitor la aceasta ceremonie, semnat de catre toti ierarhii BOR.

Ceremonia va continua cu inmanarea semnelor patriarhale si asezarea in tronul de patriarh.

Randuiala de investire a fost pastrata inca de la intronizarea primului Patriarh al BOR, Miron Cristea, a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, Arhiepiscopul Nifon al Targovistei.

Fiecare mitropolit va avea un rol bine determinat la inmanarea insemnelor patriarhale – mantia, engolpioanele cu Fecioarea Maria si Domnul Iisus Cristos si Crucea, pe care le poarta orice Intaistatator al unei Biserici Ortodoxe.

Mitropolitul Ardealului, primul in ordinea dipticelor, dupa mitropolitul Moldovei si Bucovinei ii va inmana carja patriarhala, care este semnul autoritatii.

Noul Patriarh va rosti o cuvantare, dupa gramata, in fata Sfantului Altar.

Dupa ceremonie va avea avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod, in timpul careia vor fi prezentate mesajele de felicitare din partea demnitarilor romani – presedintele Traian Basescu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, precum si toate mesajele delegatiilor de peste hotare.

Patriarhul investit le va raspunde printr-un discurs la sfarsitul sedintei.

Presedintele Traian Basescu ii va oferi Ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, in prezenta membrilor Sfantului Sinod si a delegatiilor din strainatate.

La ora 19,30 se va desfasura sedinta Sfantului Sinod, la care vor participa si ierarhii Bisericilor Ortodoxe de peste hotare pentru a binecuvanta si consacra ziua intronizarii – 30 septembrie 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă