» Ieri, in orasul mexican Guadalajara au avut loc lucrarile comune ale reuniunii la nivel inalt SUA-Mexic-Canada, presedintele american, Barack Obama, omologul sau mexican, Felipe Calderon, si premierul canadian, Stephen Harper, abordand in principal problema traficului de droguri care afecteaza continentul american.
Statele Unite joaca un rol determinant, fie ca este vorba despre situatia economica, fie a luptei contra cartelurilor drogurilor, in cadrul parteneriatului cu Mexic si Canada in Asociatia pentru securitatea si prosperitatea Americii de Nord (Aspan). Summitul de la Guadalajara este prima ocazie pentru cei "three amigos" (denumirea unei comedii western) de a trata impreuna dosarul traficului de droguri, preocupare majora pentru Mexico si Washington, la fel si pentru Ottawa, unde cartelurile mexicane au inceput sa se instaleze.
Presedintii Barack Obama si Felipe Calderon au convenit sa intensifice colaborarea frontaliera americano-mexicana vizand atat securizarea frontierei contra crimei organizate – ale carei influente nefaste se resimt de ambele parti –, cat si modernizarea organizarii ei pentru facilitarea schimburilor comerciale. In Mexic, in pofida desfasurarii a 36.000 de militari si politisti, violentele legate de traficul de droguri au facut peste 10.000 de victime din 2008. Mexicul conteaza pe sustinerea presedintelui Obama in combaterea cartelurilor pe teren, dar si in ce priveste intarirea controlului asupra traficului cu arme provenite din SUA. Acum, Calderon asteapta ca Obama sa confirme ajutorul sau in cadrul "initiativei Merida", plan antidrog american ce prevede un ajutor acordat Mexicului in valoare de 1,4 miliarde dolari in trei ani. Canada a anuntat ca va creste ajutorul sau catre Mexic in acest domeniu in cadrul programului regional care va atinge 15 milioane dolari pe an si se va ocupa de formarea politistilor mexicani.
» Coruptie la frontiera
Potrivit anchetelor organismelor americane de specialitate, coruptia la frontiera dintre SUA si Mexic are forme multiple, numarul agentilor si functionarilor implicati fiind din ce in ce mai mare atat in domeniul traficului de droguri, cat si in cel al imigratiei, ei luand bani sau cerand favoruri sexuale contra protectie. Dovezile de coruptie au fost gasite la toate nivelurile, federale, statale sau locale. La inceput, acuzand ineficienta masurilor, oficialii americani au aratat cu degetul spre politistii mexicani corupti, dar Calderon a declarat ca nu acolo era problema. "Pentru a duce droguri in SUA este nevoie sa corupi autoritati americane, vamesi, politisti, si nu mexicani. Ducem lupta impotriva coruptiei si riscam totul pentru a ne curata casa, dar cred ca este nevoie sa fie facuta curatenie si de cealalta parte a frontierei."
» "Baroni" arestati
Cartelurile mexicane ale drogurilor duc atat un razboi sangeros contra fortelor de ordine, cat si unul contra celorlalte clanuri, pentru controlul traficului de stupefiante spre SUA, lasand in urma mii de morti, politisti si civili. Politia mexicana a reusit arestarea lui Manuel Ivanovici Zambrano, alias "El Jimmy", unul dintre sefii cartelului drogurilor zis al fratilor Arellano Felix, urmarit de Agentia americana de lupta contra stupefiantelor (DEA). De asemenea, politia a dat o lovitura cartelului "La Familia" arestand principalul sau furnizor de droguri sintetice spre Statele Unite, Miguel Veraza Villa. Cartelul "La Familia", considerat primul producator mexican de droguri sintetice, i-a lansat o declaratie de razboi politiei federale revendicand asasinarea a 16 agenti, 12 fiind descoperiti abandonati la marginea unei sosele.
» Dosare "fierbinti"
Alaturi de dosarul traficului de droguri, pe agenda Summitului Asociatiei pentru securitatea si prosperitatea Americii de Nord (Aspan) s-au aflat precautiile contra gripei A si conjunctura economica, contenciosul comercialo-vamal americano-mexican, problema vizelor impuse de Canada mexicanilor si criza din Honduras. In cadrul contactelor directe de dinaintea reuniunii tripartide de luni, Calderon nu a reusit sa obtina de la premierul canadian renuntarea la obligativitatea vizei impuse de Ottawa mexicanilor, luna trecuta, pentru a limita cererile de azil. Harper a cedat doar in ce priveste facilitatile pentru turisti, studenti sau calatorii de afaceri.
Ieri, accentul a fost pus pe dosarul economic, dupa anuntarea de catre presedintele american a semnelor de relansare in SUA. Acordul de liber schimb nord-american (Alena) – care ii leaga pe cei trei parteneri de 15 ani – este contestat, iar duminica manifestantii au cerut renegocierea acestuia. Peste 2.000 de politisti si militari au fost mobilizati la Guadalajara pentru asigurarea securitatii summitului, care a avut loc la Centrul Cultural Cabanas, o maiestuoasa constructie din secolul al XVII-lea.