20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSpecialCei doi angajaţi Black Cube, acuzaţi de acţiuni de spionaj împotriva şefei...

Cei doi angajaţi Black Cube, acuzaţi de acţiuni de spionaj împotriva şefei DNA, şi-au recunoscut vinovăţia pentru a primi pedepse cu suspendare

Ron Weiner și David Geclowicz, doi dintre spionii israelieni din dosarul Black Cube, şi-au recunoscut vina şi au semnat acordul de vinovăţie în faţa instanţei. Avocații suspecților au negociat ca aceștia să primească o pedeapsă de trei ani cu suspendare și între 30 și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Pentru a deveni efectiv, acordul cu procurorii trebuie consfințit de judecători. Primul termen de judecată a fost stabilit la data de 7 noiembrie, la Tribunalul București.

În dosar mai sunt inculpați trei spioni aflați acum în Israel, respectiv Dan Zorella, Avi Yanus și  Yossi Barkshtein. În Românie, este inculpat și arestat preventiv fostul șef al sectorului Informativ Operativ din Directia Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Daniel Dragomir.  În dosar, apare și Sebastian Ghiță, care are, cel puțin deocamdată, calitatea de martor. El s-a lăudat că deține probe, ducând procurorilor o adresă de mail (cucuveauamov@gmail.com), care, însă, nu apare în dosar, nefiind găsită nici în probele din unitățile informatice ridicate de procurori la percheziții. Sebastian Ghiță este anchetat în mai multe dosare de corupție, cu prejudicii foarte mari.


Citește și: Ghiță, denunțătorul. De unde știa ce mailuri ale șefei DNA au spart spionii de la Black Cube? Ținea legătura direct cu ei?

Ce știm despre Sebastian Ghiță? Știm că este în spatele unor firme IT, care derulează contracte cu mai toate serviciile secrete ale României și cu multe alte instituții publice. A intrat Ghiță, neautorizat, în serverele  serviciilor secrete ? A făcut  spionaj prin firmele sale de IT? … Citește mai departe aici


Șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost vizată de o acţiune de spionaj din partea companiei israeliene Black Cube. Daniel Dragomir, fost șef al sectorului Informativ Operativ din Directia Generala de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, aflat acum în arest preventiv, este suspectat că ar fi vândul informații și chiar ar fi fost strategul agenției private de spionaj, fondată de generali din Mossad și Serviciul de Informații Militare al armatei israeliene. În plus, a semnat unul dintre contractele de spionare a șefei DNA, plătind 900.000 de lire sterline. Daniel Dragomir și soția sa, fost subofițer SRI sunt anchetați de DNA pentru fapte de corupție.

În luna august, doi procurori DIICOT au fost în Israel, în cadrul unei comisii rogatorii internaționale, pentru a discuta cu fondatorii Black Cube, Dan Zorella și Avi Yanus, precum și cu Yossi Barkshtein, suspecți în dosar. 

Dintre cei audiați în cadrul comisiei rogatorii, au apărut în presă declarațiile lui Dan Zorella. Acesta a susținut că știa de la fostul ofițer SRI Daniel Dragomir  că acțiunea împotriva șefei DNA s-ar face cu știința șefului statului român, Klaus Iohannis, și al șefului SRI, Eduard Helvig. De asemenea, că angajații Black Cube vor fi protejați și vor acționa ca o celulă a SRI. În realitate, arestarea a doi spioni evrei, aflați păe teritoriul României, s-a făcut în baza informațiilor furnizate de SRI. Aceștia și-au recunoscut faptele încă de la începutul anchetei și au dat detalii procurorilor DIICOT despre implicarea șefilor lor.


Citește și: Denunț cusut cu ață albă. Ghiţă nu aduce nicio probă în susținerea declarației că a participat la o conspirație pentru a mușamaliza presupusul plagiat al șefei DNA. Dacă se confirmă acuzele lui Ghiță, el și Ponta riscă pușcăria

La Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, în declarația de „autodenunțător“, Sebastian Ghiță a susținut că, împreună cu niște apropiați, ar fi participat la falsificarea raportului de neplagiat în sediul Guvernului, cu știința premierului de atunci, Victor Ponta… citește mai departe aici


În 8 august, Tribunalul București a admis cererea DIICOT de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Yossi Barkshtein, al treilea israelian de la firma Black Cube implicat. Yossi Barkshtein a reușit să părăsească teritoriul României imediat după ce procurorii DIICOT i-au reținut pe ceilalți doi angajați de la Black Cube, Ron Weiner și David Geclowicz. În prezent, Ron Weiner și David Geclowicz sunt cercetați în arest la domiciliu. 

Procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. David Geclowicz este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice. 

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora”, susţin procurorii DIICOT. 

În cadrul grupării astfel constituite, Ron Weiner şi David Geclowicz ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, procurorii DIICOT îl acuză pe Ron Weiner ar fi răspuns de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz ar fi fost cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice. 

Totodată, Ron Weiner este acuzat că ar fi a accesat în mod repetat şi fără drept (fără autorizarea/ consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri şi parolele de autentificare), căsuţele de email (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor) a trei persoane. 

„După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, precizează DIICOT.

 

Ştire în curs de actualizare.

Cele mai citite

Dans pe Planșeul Unirii: Gardurile lui Băluță și contraatacul lui Nicușor Dan, o bătălie la firul ierbii

Planșeul Unirii este sub asediu: Băluță vrea să demareze rapid lucrarea de reabilitare a planșeului, iar Nicușor Dan a venit să oprească totul cu...

Nicușor Dan și reabilitarea Planșeului Unirii: de la urgență la tergiversare

După ce în 2022 insista pe pericolul public reprezentat de Planșeul Unirii, Nicușor Dan amână lucrările de reabilitare, punând în pericol fondurile guvernamentale și...

Damen Shipyards Mangalia semnează noi contracte de reparații navale și livrează structuri pentru proiectul Neptun Deep

Damen Shipyards Mangalia (DSMa) a anunțat semnarea unui nou contract de reparații navale pentru tankerul de țiței „M/T Nusa Merdeka”, alături de livrarea primelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă