Cei doi angajaţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău care au fost reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări la postul vamal Albiţa au fost eliberaţi din funcţii, după o anchetă internă demarată de conducerea instituţiei, a anunţat vineri ministrul Iurie Leancă, relatează Ştirea Zilei, citata de Newsin.
Potrivit ministrului de externe de la Chişinău, cei doi angajaţi ai MAE – Iurie Cerbari şi Aurel Guilă – au fost sancţionaţi prin eliberarea din funcţie pentru „încălcarea normelor de etică profesională”. Aceasta este cea mai dură pedeapsă care poate fi aplicată conform Codului Muncii.
„Aurel Guilă a fost deja rechemat de la Bucureşti şi sancţionat. Aceeaşi măsura urmează să fie aplicată şi în privinţa lui Iurie Cerbari, luni, cand va reveni din concediu”, a precizat Leancă.
Ministrul a calificat acest caz ca fiind „extrem de neplăcut, unul ce aduce prejudicii grave serviciului diplomatic”. „Conducerea MAE va curma şi pe viitor orice act de corupţie şi alte acţiuni ilegale, indiferent de persoana care le va săvârşi”, a spus vicepremierul R. Moldova.
Oficialul a explicat că reţinerea celor doi a fost posibilă după ce premierul Vlad Filat a dat indicaţii Serviciului Vamal să verifice riguros orice mijloace de transport, indiferent dacă au sau nu numere speciale sau fac parte din corpul diplomatic.
Leancă a precizat că cei doi nu sunt şi nici nu au fost membri ai Partidului Liberal Democrat din R. Moldova, aşa cum s-a vehiculat în presa procomunistă.
Iurie Cerbari, consilier special la MAE, a fost reţinut la 16 august la Vama Albiţa, încercând să treacă peste frontiera 10.000 de pachete de ţigări. În aceeaşi zi, vameşii români l-au reţinut, la acelaşi punct de trecere, pe Aurel Guilă, şoferul ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a încercat să treaca 5.000 de pachete de ţigări peste frontieră. Doi angajaţi ai Ministerului de Externe de la Chişinău au fost prinşi în data de 16 august că vroiau să introducă ilegal în România în total 6.500 de pachete cu ţigări, au declarat pentru NewsIn oficiali din poliţia de frontieră.
Un lucrător de la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti a fost suprins la vama Albiţa, în data de 16 august, la ora 16.35, în timp ce încerca să introducă în România 5.000 de pachete cu ţigări. El se afla într-o maşină înmatriculată în Republica Moldova.
Ulterior, în aceeaşi zi, la ora 23.50, pe la acelaşi punct vamal, un şofer angajat la Ambasada R. Moldova la Bucureşti a încercat să intre în ţară, tot cu o maşină înmatriculată în R. Moldova, cu 1.500 de pachete de ţigări.
Dat fiind statutul special al celor două persoane, de angajaţi ai Ministerului de Externe moldovean, autorităţile române au luat toate măsurile legale permise în acest caz, au interzis accesul în ţară al celor doi bărbaţi şi au sesizat autorităţile competente de la Chişinău.