0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialCehii consideră minoritatea romă o sursă de criminalitate

Cehii consideră minoritatea romă o sursă de criminalitate

Cea mai mare parte dintre cehi consideră că minoritatea romă din ţara lor este incapabilă să se adapteze şi văd în ea o sursă de criminalitate, de distrugere şi de poluare, potrivit unui sondaj comandat de guvern şi publicat joi, citat de Agerpres.

 

Astfel, 90 % dintre cehi îi descriu pe romi drept sursă de criminalitate, iar 88 % dintre ei estimează că aceştia distrug şi poluează mediul înconjurător, potrivit raportului prezentat de Institutul opiniei publice STEM, care a efectuat un sondaj pe un eşantion de 2.056 de cehi în septembrie şi octombrie. Ancheta a fost comandată de ministrul ceh de interne, ca parte a unei campanii în curs de desfăşurare împotriva extremismului de dreapta.

Comunitatea romă are între 250.000-300.000 de persoane în Republica Cehă, ţară cu 10,5 milioane de locuitori, şi ea este adesea ţinta atacurilor din partea grupurilor de extremă dreaptă. În cursul sondajului, doar o persoană din cinci intervievate a declarat că romii sunt victime ale discriminării, în timp ce 82 % dintre ele indicau că sunt turbulenţi, violenţi /77 %/ şi că ei constituie o sursă de maladii /51 %/. Nouă persoane din zece interogate afirmă că au avut o experienţă personală cu reprezentanţi ai minorităţii rome. Potrivit celei mai mari părţi dintre aceste persoane, minoritatea romă este incapabilă să se adapteze.

Potrivit STEM, rezultatele sugerează că cehii ‘văd romii în calitate de străini, mai degrabă decât ca pe nişte concetăţeni’. ‘Aceste cifre sunt terifiante’, a declarat ministrul de interne, Radek John, citat de site-ul internet al cotidianului DNES. ‘Sondajul a arătat că un potenţial considerabil de extremism există în societatea cehă’, a indicat ministrul, adăugând că minorităţile ar trebui de asemenea ‘să reflecteze la modul în care se comportă’. Autorităţile cehe s-au angajat să-şi întărească lupta împotriva extremismului antirom după un incendiu criminal în care un copil rom a suferit arsuri grave anul trecut. În urmă cu două luni, agresorii au fost condamnaţi la închisoare pe termene cuprinse între 20 şi 30 de ani.

Cele mai citite

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...

Care ar fi veștile proaste ale lui Stoltenberg?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se pregătească de ”veşti proaste” în Războiul din Ucraina. Care ar fi acestea? Presa...
Ultima oră
Pe aceeași temă