30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCEDO confirmă o nouă greşeală a medicilor şi procurorilor români

CEDO confirmă o nouă greşeală a medicilor şi procurorilor români

Şase mii de euro a considerat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) că valorează faptul că o româncă nu mai poate face copii din cauza neglijenţei unor medici. Hotărârea a fost luată, însă, după zece ani în care Julia Kinga Csoma  a căutat să i se facă dreptate în instanţele româneşti.

În 2002 femeia a rămas însărcinată, dar în cea de-a 16-a săptămână de sarcină fătul a fost diagnosticat cu hidrocefalie. „Deşi nu era o urgenţă medicală, doctorul care o monitoriza la Spitalul Orăşenesc Covasna (dr. Petre Condrea – n.r.) a decis că se impune avortul, fără ca Julia Csoma să fie averizată asupra consecinţelor unei astfel de intervenţii. Mai mult, s-a intervenit în mod nepregătit, în condiţii tehnice inacdevate, cu metode învechite„, ne-a declarat avocatul care a reprezentat-o pe femeie la CEDO, Laczko David Geza.

Starea Juliei Csoma s-a deteriorat rapid şi, în stare gravă, a fost trimisă la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe, fără asistenţă medicală potrivită. „Dacă soţul nu intervenea ca de la Sfântu Gheorghe să plece o ambulanţă cu medici competenţi, cu care clienta mea s-a întâlnit la mijloc de drum, ea ar fi murit”, a povestit avocatul.

Julia Csoma a depus plângere la Colegiul Medicilor Covasna, care a descoperit o serie de erori în actul medical, dar a decis că nu e vorba de o neglijenţă.  Femeia a depus şi o plângere penală, dar dosarul penal a fost închis, decizie menţinută de un al doilea procuror şi de Tribunalul Covasna, potrivit documentelor CEDO.

Abia acum, femeia consideră că i s-a făcut dreptate şi îşi doreşte ca, prin această sentinţă, să fie cunoscut de toată lumea numele doctorului din cauza căreia a rămas mutilată pe viaţă. Aşa încît, deşi a cerut despăgubiri de 75.000 de euro, dar a primit 6.000 de euro cu titlul de daune morale, aceasta declară, prin avocatul său, că e mulţumită că astfel va deschide drum şi pentru alte persoane care au trecut prin situaţii similare.

Statul român a mai fost condamnat de CEDO în dosare privind malpraxis-urile din sănătate. În 2012, a acordat 20.000 de euro unui bihorean al cărui tată a decedat de cancer la rinichi pentru că autorităţile nu i-au furnizat gratuit medicamentele. În 2011, România a trebuit să plătească 16.000 de euro unei femei care a reclamat încălcarea dreptului la viaţă ca urmare a lipsei unei anchete în cazul morţii la naştere a fetiţei sale. 

Cele mai citite

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...
Ultima oră
Pe aceeași temă