Actualul sef al SRI Radu Timofte a cauzat statului roman o paguba de 20 mii euro, ca urmare a unei condamnari suferite de Romania, in 1999, la CEDO
In anul 2000, Radu Timofte a candidat pe listele judetului Neamt, la PSD, ascunzand colegilor de partid ca numele sau a fost implicat intr-un rusinos dosar, solutionat la CEDO in 1999. Cauza a devenit o importanta jurisprudenta in privinta libertatilor democratice pentru intreg spatiul UE. Speculand faptul ca in decizia CEDO din 28 septembrie 1999 (v. facsimil) numele sau apare doar cu initialele R.T., Radu Timofte l-a pacalit si pe juristul Adrian Nastase. In anul 2001, imediat dupa castigarea alegerilor de catre PDSR-PSD, premierul Nastase l-a numit pe Timofte sef al SRI.
Trafic de influenta, instante impresionate
Ziaristul Ionel Dalban dezvaluia, la nivelul anilor 1992-1993, in revista sa de investigatii „Cronica romascana” comiterea unor ilegalitati de proportii la o intreprindere de stat condusa de un director executiv certat cu legea, dar prieten la catarama cu senatorul PDSR de Roman, Radu Timofte.
In articolul cu titlul „Zeci de milioane de lei frauda la IAS Roman”, ziaristul Dalban semnala ilegalitati savarsite la fostul IAS Roman, transformat in SC Fastrom SA Roman. Ziaristul Dalban a fost condamnat la trei luni inchisoare de Judecatoria Roman, sentinta mentinuta in recurs de Tribunalul Neamt. Dalban era obligat sa plateasca suma de 300.000 de lei (o suma considerabila la vremea aceea) drept daune morale catre directorul penal al IAS-ului si catre senatorul Radu Timofte. CEDO a admis plangerea lui Dalban, facandu-i dreptate post-mortem, in 1999. Dalban murise in anul 1998. Multi ani a suportat umilinte si suferinte de nedescris, orchestrate politic de un senator.
„O Dacie i-a fost data senatorului R.T.”
Pe senatorul de Roman l-a deranjat cumplit faptul ca ziaristul Dalban a dezvaluit cum numitul Radu Timofte a utilizat fraudulos, timp de un an si jumatate, un autoturism al fostului IAS Roman (Fastrom) pentru a se deplasa de la Roman la Aeroportul Bacau. In decizia CEDO, magistratii de la Strasbourg au validat veridicitatea dezvaluirilor ziaristului Ionel Dalban. CEDO a consemnat in decizia sa si anumite date referitoare la nomenclatura comunista locala din Roman, constituita in jurul directorului de la IAS si al senatorului Radu Timofte: „O noua frauda de proportii incredibile a fost descoperita la Fastrom SA Roman (fostul IAS), iar cel dintai suspect este un privilegiat al nomenclaturii comuniste locale (…). Opinia publica din Roman se intreaba cum a fost posibil asa ceva. Poate ca dl senator R.T., care a fost reprezentantul statului in Consiliul de Administratie al Fastrom Roman, ar putea da niste lamuriri. In aceasta calitate, el a fost platit lunar cu sute de mii de lei (…). O Dacie break, apartinand societatii Fastrom, i-a fost data senatorului R.T., in fiecare week-end, timp de un an si jumatate, pentru a-l duce si aduce de la aeroportul din Bacau (sofer R.M.). Poate ca aceasta practica a incetat, dar nu a fost uitata”. Pentru aceste dezvaluiri socante, ziaristul Dalban a primit de la instantele nemtene si interdictia de a-si exercita profesia de jurnalist pe o perioada nedeterminata, fapt ce i-a provocat o mare bucurie lui Radu Timofte, cel care din 2001 incoace se lauda ca este un campion al respectarii drepturilor si libertatilor democratice.