7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCEDO a condamnat România pentru dosarul REVOLUŢIEI. Ce spune Raluca Prună, ministrul...

CEDO a condamnat România pentru dosarul REVOLUŢIEI. Ce spune Raluca Prună, ministrul Justiţiei

Ministrul Justiției, Raluca Prună, consideră că România trebuie să se conformeze deciziei CEDO, care a dat o sentinţă împotriva României, informează Mediafax.

Raluca Prună a făcut aceste precizări la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a întrebărilor jurnaliştilor cu privire la decizia de marţi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care statul român a fost obligat să plătească despăgubiri către opt persoane pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei într-un termen rezonabil.

“Am aflat în timpul ședinței (şedinţa Plenului CSM- n.r.) de noua decizie CEDO și cred că și în această materie, care, sigur, este un subiect delicat pentru societatea românească, dar cred că principiul rămâne același. Și în materia asta, ca în oricare altă materie, România trebuie să facă în așa fel încât să se conformeze deciziilor CEDO. Acum nu știu să vă răspund ce anume exact se poate face. Afirmați un lucru (s-a constatat durata excesivă a procedurilor penale- n.r.) pe care cred că toți cetățenii români îl știu. Suntem la 26 de ani în curând, din decembrie 1989, și sigur nu putem decât să constatăm toți că a durat foarte mult”, a declarat ministrul Justiţiei, la sediul CSM.

Întrebată dacă trebuie redeschis dosarul Revoluţiei, Raluca Prună a răspuns că doar procurorii decid acest lucru.

“Nu aș vrea să fac comentarii pentru acest moment cu privire la redeschiderea cazului. Eu cred că procurorii sunt cei care vor decide dacă redeschid sau nu cazul. Singurul meu comentariu este unul general și anume că avem o hotărâre a CEDO și că trebuie să facem în materia aceasta, ca și în altele, ceea ce oricare stat membru al Convenției trebuie să facă”, a precizat ministrul Justiției.

CEDO a dat, marţi, o nouă decizie de condamnare a României pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei într-un termen rezonabil, la o plângere formulată în 2008 de Carmen Doroteia Alexandrescu, Ion Băroiu, Iosif Bălaş-Salcoci, Ştefan Boran, Marin Dincă, Laura Veronica Stoica, sculptorul Vladimir Ciobanu, care a amplasat la Universitate plăcile de piatră cu numele eroilor-martiri de la Revoluţie, şi Cristian Paţurcă, autorul “Imnului golanilor”, decedat în 2011.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă