-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialCeausescu impusca ursi somnorosi

Ceausescu impusca ursi somnorosi

Dictatorul roman Nicolae Ceausescu era “un vanator de ursi laudaros”, considera “The Times”, care sustine ca animalele impuscate erau, de regula, sedate. “Era ajutat de agenti secreti care injectau Valium (Diazepam Ð n.r.) in ulcelele cu miere, pentru a incetini prada”, relata ziarul britanic.

Ceausescu nu era singurul care trisa. Dictatorul comunist est-german Erich Honecker recurgea, de asemenea, la trucuri in expeditiile de vanatoare, conform marturiilor fostului sau bucatar. Multe fotografii oficiale ale lui Honecker din anii '70-'80 il infatiseaza pe acesta alaturi de sute de iepuri vanati sau alaturi de alti lideri comunisti, inspectand cerbi ucisi la vanatoare.
Bucatarul fostului lider est-german, Jurgen Krause, afirma insa ca multe animale fusesera impuscate cu mult timp inainte si erau decongelate special pentru fotografii. “In timp ce Honecker si oaspetii sai se plimbau prin padure, majoritatea iepurilor erau deja prinsi si legati de vanatori profesionisti. Multe dintre animale nici nu erau complet decongelate”, spune el.
La randul lor, agentii polonezi au dresat timp de sase luni un zimbru, astfel incat acesta sa se plimbe dintr-o parte in alta a unei paduri, pentru a fi impuscat de liderul sovietic Leonid Brejnev. Vanatorii profesionisti erau ascunsi in tufisurile din zona, pentru a putea ucide animalul in cazul in care Brejnev l-ar fi ratat.
Zone intinse de padure din tarile est-europene au fost populate cu animale salbatice, care erau hranite excesiv pentru a fi greoaie si a deveni tinte in vanatorile oficiale. Dictatorii comunisti foloseau vanatorile pentru a incheia intelegeri departe de microfoanele ascunse de propriile servicii de securitate, sustine “The Times”.
Bucatarii lor au jurat sa pastreze secretul in legatura cu carnea servita deseori la banchete. “Din acest motiv, am fost pregatit nu numai ca bucatar, ci si ca bodyguard”, afirma Krause, care si-a publicat memoriile in cotidianul “Bild”.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...
Ultima oră
Pe aceeași temă