29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialCea mai mare piramida din Europa construita manual

Cea mai mare piramida din Europa construita manual

Din cauza lipsei de voluntari si a sponsorilor foarte putini, constantenii nu mai pot intra in Cartea Recordurilor cu cea mai mare piramida din nisip construita vreodata. Totusi, s-a reusit o premiera europeana. Constructia de pe plaja Modern este cea mai mare din Europa construita manual, fara ajutorul vreunui utilaj. Piramida s-a oprit la inaltimea de sapte metri, cu baza de zece metri. Proiectul a fost conceput in ideea de a dobori recordul Guinness la cel mai inalt castel de nisip – 8,91 metri – realizat, in urma cu trei ani, in Statele Unite ale Americii. Constructia piramidala de pe plaja Modern – care, ulterior, a luat forma unui castel – trebuia sa aiba inaltimea de zece metri si baza de sapte metri. Asa cum ne-a descris-o Claudiu Giorson Belecciu, cel de la care a pornit ideea, pe cele patru fete, piramida urma sa aiba sculptate basoreliefuri reprezentand patru zeitati diferite. Claudiu a mai spus ca aceasta piramida se doreste un simbol al Modernului si va contribui la promovarea ei ca plaja. „In ultimii ani nimeni nu s-a ocupat de aceasta zona. Nici macar constantenii nu prea mai vin aici sa faca plaja. Cred ca ceea ce facem noi aici va ajuta si la promovarea plajei in randul turistilor. Avem experienta anului trecut, cand am mai construit un ansamblu din nisip si lumea a venit special ca sa-l vada”, afirma Claudiu in urma cu mai bine de o luna, cand s-a inceput proiectul.

Nisip in ochi…

Din pacate, piramida a fost abandonata… „Am avut foarte multe probleme, incepand de la voluntari. Am avut promisiuni, dar am facut castelul tot in patru insi. Vola care trebuia sa ajute la strangerea nisipului a venit foarte tarziu – pe 20 mai, cand ar fi trebuit sa finalizam deja constructia si asa mai departe”, a mai precizat Claudiu. Pe langa toate acestea, detinatorul plajei Modern, Sorin Greavu, i-a tot amenintat pe tineri ca va darama castelul. Chiar saptamana trecuta urma sa vina o vola care sa rada pur si simplu ingenioasa constructie din nisip, insa, cu ajutorul mass-media, se pare ca patronul RomNed a mai ingaduit un timp de ragaz. In „amintirea” zilei cu pricina, Claudiu si echipa sa de sculptori in nisip au gravat pe una din fetele castelului un ceas care arata ora 17.07, ora la care castelul ar fi trebuit daramat.

Se naste o asociatie… neconventionala

Responsabil pe probleme de comunicare si membru al grupului de initiativa, Cosmin Barzan a declarat ca in toata aceasta poveste exista si o parte buna. „S-a creat un precedent de vointa si de initiativa, de dorinta de a face ceva emblematic. Partea buna este ca acesti tineri doresc sa puna bazele unei Asociatii a Artistilor in Materiale Neconventionale”, a precizat Cosmin Barzan. Aceasta va milita pentru dezvoltarea artei neconventionale, se va ocupa de organizarea taberelor de creatie de profil – opere de arta facute din gheata, zapada, nisip si orice alt material reciclabil.
„Ne pare rau ca la nivelul comunitatii constantene nu s-au inteles importanta realizarii edificiului din nisip si nici tentativa depasirii recordului Guiness. Ceea ce am vrut noi a fost sa cream un punct de interes pentru orasul Constanta”, a mai spus Cosmin. El considera ca, in cazul in care s-ar fi reusit doborarea recordului, s-ar fi creat un capital de imagine imens pentru oras. Tentativa constantenilor a fost mediatizata si de CNN si EuroNews.

Proiectul se muta la Varna

Claudiu nu s-a lasat demoralizat de acest „esec”. Din contra, proiectul va fi continuat, anul viitor, la Varna. Pana in acest moment, Claudiu si echipa sa nu au stabilit ce forma va lua creatia lor. „Ca va fi o piramida, ca va fi un castel… nu stim, insa cert este ca nu va avea acelasi model ca cel pe care il privim acum”, a declarat Iani Cristian Papadopol, unul dintre sculptorii in nisip. Desi nu este finalizata, constructia de pe plaja Modern a atras o gramada de curiosi care au venit special pentru a vedea si fotografia „cladirea” din nisip. Initiatorii promit ca la Varna vor crea ceva maret, asa cum si-au dorit inca de la inceput si pentru orasul Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă