– Astazi, potrivit citatiei emise de Parchetul General, Corneliu Iacobov ar trebui sa se prezinte in fata procurorilor DIICOT pentru o noua audiere
– La sfarsitul saptamanii trecute, unul dintre avocatii lui Iacobov informa mass-media ca artizanul fraudei de la RAFO Onesti se afla, la plaja, in luxoasa statiune Monte Carlo de pe malul Mediteranei
– De ce Ministerul Public, dupa eliberarea din arest (30 mai a.c.), nu i-a impus inculpatului Iacobov masura interdictiei de a parasi Romania? Ramane un mister.
O culme a sfidarii organelor de urmarire penala a fost atinsa de Iacobov atunci cand Ð retinut de procurorii DIICOT (3 martie a.c.) Ð acesta le-a aratat ziaristilor catusele si a declarat: „Astea sunt ale lui Basescu. Ce-a dat – asta o sa primeasca!” Culmea culmilor sfidarii procurorilor DIICOT a fost atinsa de Iacobov prin parasirea Romaniei in scop turistic. O instanta a Curtii de Apel Bucuresti l-a eliberat pe Iacobov din arestul preventiv dupa ce avocatii sai au perorat ore intregi despre buna-credinta a clientului lor, care nu se va sustrage anchetei penale, ca nu ar prezenta pericol social. Asa sa fie oare?
Un dosar cu multe zerouri
Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost arestat preventiv in dosarul RAFO sub acuzatiile de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare. In dosar mai sunt urmariti penal inca 19 invinuiti pentru fapte identice, dar si pentru abuz in serviciu, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Nu excursia peste hotare (la Monte Carlo) a lui Iacobov pericliteaza acum mersul anchetei penale si aflarea adevarului judiciar. Ci tocmai starea de libertate si de actiune a inculpatului Iacobov, care poate influenta martorii si complicii. Dosarul vizeaza modul ilicit de valorificare si procesare a produselor petroliere provenite de la RAFO, Carom si Rafinaria Darmanesti. DIICOT a stabilit un prejudiciu adus statului de aproape 3.500 de miliarde lei. O voluminoasa expertiza contabila indica peste 1.300 miliarde lei ca bani fraudati (evaziune, spalare etc.) sub patronajul direct al lui Iacobov. DIICOT a descoperit ca mai multe societati care au avut relatii comerciale cu RAFO, Carom si Darmanesti au procesat ilegal peste 400.000 tone de produse petroliere de calitate inferioara, in unele situatii chiar reziduuri petroliere, comercializate ulterior ca benzina.
Precedentul „master-ului”
In dosarul „Petromidia”, inculpatul Dinu Patriciu primise interdictia de a parasi Romania. In dosarul RAFO, desi a stat 86 de zile in arest, Iacobov a putut parasi tara. Masura sechestrului asigurator asupra bunurilor detinute de cei 20 de inculpati ai dosarului „RAFO” nu poate atinge conturile bancare secrete ale celor care cheltuiesc valuta pe plaja din Monte Carlo. Intr-o situatie penala asemanatoare s-a aflat contrabandistul Adrian Tarau, care Ð dupa eliberarea din arest, in 2002 Ð a fugit intr-o excursie in… SUA, de unde nu s-a mai intors nici astazi. Si Iacobov a mai fugit din tara, in 1997, la scurt timp dupa instalarea regimului Constantinescu, insa acesta si-a motivat sejurul de mai bine de un an in afara tarii printr-un master pe care si l-ar fi dat in strainatate.