26.9 C
București
marți, 17 iunie 2025
AcasăSpecialCE va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei - surse

CE va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei – surse

Comisia Europeana este decisa sa declanseze procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, ceea ce presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor la buget si sanctiuni financiare, au declarat pentru HotNews surse de la Bruxelles.

Potrivit surselor citate, oficialii romani au fost avertizati de comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, ca declansarea procedurii este inevitabila.

Comisarul european Leonard Orban avertizase recent ca nu este exclus ca la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai sa fie declansata procedura de deficit excesiv, daca nu se vor face corectii la nivelul politicii bugetare.

"Este un semnal grav pentru lipsa de incredere in guvernul actual si pentru inconsistenta datelor economice prezentate in repetate randuri, eronat, in fata Comisiei Europene. De acum incolo este doar o chestiune de proceduri europene care dureaza. Se pare ca orice discutie cu FMI va fi precedata de interventia CE si ca in nici un caz nu scapam de conditionalitatile FMI, chiar si in cazul fericit al unui acord cu CE si BCE", au declarat pentru Hotnews surse de la Bruxelles.

Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor bugetare pe o perioada de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare. Aceasta procedura este declansata prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. Ulterior deciziei, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie intreprinse actiuni de corectare a acestuia.

Daca statul membru UE nu reuseste sa duca la indeplinire decizia, dupa zece luni, Consiliul aplica sanctiuni financiare. In prima faza, sanctiunile sunt sub forma unui depozit fara dobanda in contul Comisiei Europene, care se poate transforma in amenda in cazul in care deficitul nu este corectat in cel mult doi ani.

CE poate declansa procedura de deficit excesiv daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Ministrul de Finante Gherorghe Pogea declara la jumatatea lunii trecute ca in 2008 Romania a avut un deficit bugetar de 5,2%. Tinta de deficit pentru acest an a fost stabilita de autoritatile de la Bucuresti la 2,7% din PIB.

Comisia Europeana a prezentat, la sfarsitul lunii ianuarie, evaluarea privind programul de convergenta al Romaniei, una dintre concluzii fiind aceea ca mentinerea unor niveluri inalte ale deficitelor macroeconomice nu sunt in concordanta cu o politica bugetara prudenta.

Cele mai citite

Donald Trump le solicită iranienilor să plece din Teheran

Președintele american Donald Trump a transmis un avertisment oamenilor din capitala iraniană. Toată lumea ar trebui să evacueze imediat Teheranul, a scris președintele SUA...

Europa vrea să închidă robinetul rusesc până în 2027. Ungaria și Slovacia frânează cu veto

Proiectul, care va fi propus oficial, marți, de Comisia Europeană, urmărește reducerea definitivă a dependenței energetice de MoscovaUniunea Europeană pregătește lansarea unei inițiative legislative...

Rețeta lui Kelemen pentru stabilitate: TVA mai mare, cote unice păstrate și tăierea privilegiilor

Kelemen a precizat că România nu își permite să lovească în clasa de mijloc sau în investitori, ci are nevoie de o strategie fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă