12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCe spun sindicaliștii din Poliție despre moartea polițistului din coloana oficială a...

Ce spun sindicaliștii din Poliție despre moartea polițistului din coloana oficială a lui Oprea

Liderii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) susțin că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a fost transformat într-o ţintă politică și nu trebuie să demisioneze și le-au cerut colegilor să se abțină de la declarații. Poziția sindicatului a fost criticată dur de un alt sindicat al polițiștilor, care cere ca Oprea să plece, potrivit Mediafax

SNPPC se declară solidar cu Gabriel Oprea și susțin că toţi miniştrii de interne au beneficiat de protecţie, iar în cazul acestora ”situaţiile de urgenţă pot interveni oricând”.

”Este greşit sa ne transformăm în procurori sau judecători, să ştergem tot ce a fost bun şi să limitam totul la acest eveniment nefericit, spunând că ministrul ar fi vinovat. Suntem poliţişti şi ştim că responsabilitatea juridică pentru moartea colegului nostru nu poate fi aruncată, înaintea unei anchete, asupra ministrului, pentru a atinge interesul politic și de moment al unora. Toţi miniştrii de interne au beneficiat de protecţie şi este firesc acest lucru. În cazul acestor funcţii, situaţiile de urgenţă pot interveni oricând. Dacă pe noi nu ne întreabă nimeni cine merită sau nu să fie ministru de interne, asta nu înseamnă că noi nu avem ceva de spus. Ori, în mandatul ministrului Gabriel Oprea, orice angajat al MAI poate să confirme că am avut foarte multe rezultate pozitive. Am primit drepturile legale pe care ani de zile nimeni nu le mai acorda, am beneficiat de cea mai bună logistică din ultimii 15 ani, iar pentru salarii şi pensii am văzut că exista dialog sindicate-conducere MAI, ca se poate lupta si cineva din conducerea MAI pentru politisti, cu rezultate reale. Să nu uităm că ministrul Oprea a întreprins demersuri pentru colegii care au fost răniţi, bolnavi grav, dar si pentru familiile celor care si-au pierdut viaţa în misiune. Datorită lui, familiile celor care au avut de suferit in urma unor accidente sau care şi-au sacrificat viaţa au simţit că statul este alături şi îi ajută”, susțin polițiștii din SNPPC, într-un comunicat de presă postat pe site-ul sindicatului.

Citește și: Scandalul Oprea: va reseta jocul politic?

Polițiștii le transmit celor care ”acuză pe site-uri” ”să nu transforme tragedia familiei Gigină în răfuială politică”, susținând că ”după atâtea zile de emoţie este nevoie de raţiune”.

”Îl susținem pentru că, mai mult ca sigur, este unul dintre oamenii care regretă enorm de mult evenimentul tragic. Și spunem asta pentru că îl cunoaştem şi ştim ce a făcut pentru angajaţii MAI pentru care i-am cerut sprijinul. Nu putem accepta ca, în mod arbitrar, să se dărâme tot ceea ce s-a construit pentru această instituţie și pentru angajați. Vicepremierul este transformat într-o ţintă politică. Nu ştim cine poate să ceară demisia unui om, fără o anchetă. Ministrul Oprea nu trebuie să demisioneze. Suntem total de acord că ancheta trebuie să se desfăşoare, fără presiuni, fără influenţe, nepărtinitor şi fără a inventa vinovaţi înainte de a se finaliza. Considerăm că orice declaratii publice ale celor implicați în evenimentul în care și-a pierdut viața colegul nostru Bogdan Gigină pot influența ancheta organelor judiciare”, mai arată polițiștii din SNPPC.

Poziția acestora a stârnit reacții dure ale reprezentanților unui alt sindicat al polițiștilor.

Sindicatul Polițiștilor din România ”Diamantul” îi acuză pe cei din SNPPC, într-un comunicat de presă semnat de Emil Pascut, că s-au transformat în apărători furibunzi ai lui Gabriel Oprea.

Pascut spune că Gabriel Oprea nu avea dreptul legal la coloană oficială, iar ”resursele umane și logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât și în trecut”.

”În mod clar, Bogdan Gigină a murit în mod absurd, servind obedient, împreună cu alti BPR-iști, dorința nestavilită de grandomanie a ministrului Oprea. Oprea nu avea dreptul legal la coloana oficiala. Pe cale de consecință, resursele umane și logistice angajate pentru formarea coloanei oficiale au fost folosite ilegal, atât acum, cât și în trecut. Pe Oprea nu l-a deranjat însa niciodată că nu ar fi avut dreptul la antemergători. Nici nu cred că a avut habar, vreodată, că e necesar să fie prevazut în lege, ca să poți beneficia de coloană oficială (…) Oprea este un ciocoi care și-a găsit un rol, un bussines, o nișă, în politica romanească. Un rol de gunoier politic. Și-a facut un partid în care a colectat toate gunoaiele celorlalte partide. Toti exilații și-au găsit adapost în UNPR. (…) Acestea fiind zise, nu vă e greață? Vouă, agenților și ofițerilor de poliție care cotizați sindical la SNPPC, SNAP? (…) Nu vă e rușine de voi, cei care sunteți membri la SNPPC, SNAP, Sed Lex, când va uitați în oglindă? Voi cotizați din greu pentru ca acești indivizi să vă apere interesele. În fapt cotizați pentru unii care au pactizat cu conducerea și care vă trimit fără să clipească la groapă”, susține Pascut.

Citește și: Gabriel Oprea face primele declarații la cinci zile de la moartea polițistului din coloana lui oficială

Pascut mai susține că Oprea și șefii Brigăzii Poliției Rutiere ai agentului Bogdan Gigina ”nu sunt direct vinovați pentru moartea agentului, însă ei l-au împins să moară”, iar aceștia trebuie să plece din MAI.

Demisia ministrului Gabriel Oprea este cerută și de un poliţist din Neamţ, Ioan Cănărău. Acesta a fost, de altfel, primul poliţist care i-a cerut public demisia ministrului Gabriel Oprea.

”Din păcate, doar când se întâmplă astfel de tragedii mizeria de sub preș ascunsă de mai marii polițiști din conducerea ministerului iese la iveală. Nu trebuia să moară un polițist ca opinia publică să afle că uneori ministrul nostru folosește coloane oficiale în mod ilegal. Noi îi reproșăm ministrului Gabriel Oprea că nu a oprit, că nu a acordat sprijin, pentru că dânsul nu avea de unde să știe în ce stare se află colegul nostru polițist. Probabil astăzi noi nu știm dacă era sau nu legală coloana oficială. Pe o vreme ca aceea colegii mei din București spun că nu trebuiau scoase motocicltele și că polițiștii nu trebuiau să însoțească acea coloană cu motociclete, ci doar cu autospeciale, cu autotursime.Cred că ar trebui să fie demis sau să își dea demisia de onoare, dacă o mai are, dacă nu măcar o demisie de conjuctură. A murit un polițist, e vorba despre o viață de om și îmi pare rău că nici colegii mei nu reacționează și nu au curajul să spună în spațiul public cu ce probleme se confruntă, că sunt trimiși carne de tun în stradă acei motocicliști, la diferite coloane oficiale, care sunt sau nu legale. Au fost cazuri când a venit și în județul Neamț la o nuntă tot cu o coloană oficială”, a declarat Ioan Cănărău, agent șef principal la Direcția de Ordine Publică din cadrul Poliției Neamț.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit în seara zilei de 20 octombrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală.

Polițistul asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, însă informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.

Abia la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la “o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice”.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, la momentul accidentului, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, “de care demnitarul beneficia în condițiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piața Presei Libere – Arcul de Triumf – Piața Charles de Gaulle Piața Victoriei – bulevardul Uranus – strada Știrbei Vodă. După accident, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale, susţinea Poliţia.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă