Pe forumuri sau reţele sociale, englezii se declară indignaţi de decizia tribunalului prin care românca Firuţa Vasile va primi un ajutor de chirie de 2.600 lire de la statul britanic, pe lângă cele 25.000 lire, primite anual ca ajutor social. Oamenii spun că lucrează opt ore pe zi şi nu iau nici jumătate din banii pe care îi primeşte românca, îşi doresc ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană sau, pur şi simplu, cei ca „ea” să fie trimişi acasă.
„Afară din Uniunea Europeană!”, „Numai în Marea Britanie se putea întâmpla asta.”, „Cum poate să primească ea ajutoare sociale?” sunt doar câteva din cele mai blânde păreri ale unor britanici despre cazul româncei de 27 de ani, care se întreţine din ajutorul social şi din vânzarea unor reviste pe stradă. Părerile de mai jos au apărut pe pagina de Facebook a organizaţiei March for England, care susţine că nu este rasistă. Pagina se numeşte „Persecuted for Being English”.
„Mi se face rău, când eram paralizată de la gât în jos nu am primit ajutor social, pentru că aveam o slujbă. Faptul că am stat în concediu medical mult timp a fost irelevant, aşa că m-am trezit cu datorii uriaşe”, povesteşte o femeie.
„Ce dezgustător!”. „Ha-ha, asta este dublu faţă de salariul meu pe un an! Şi eu am de întreţinut o casă şi muncesc de mă spetesc… Dar nu primeşti ajutoare dacă eşti englez!”, scrie o tânără.
„Am lucrat 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână şi n-am ajuns niciodată la venitul acela. Femeia aceasta n-ar trebui să primească ajutoare sociale, pentru că nu a cotizat la sistem. Trebuie să ieşim din UE şi să îi trimitem pe aceşti leneşi acasă la ei!„, scrie un bărbat.
„Asta ar trebui să se întoarcă în România cu copiii ei cu tot şi să-şi jumulească ţara ei!„. „Aş putea să stau aici ca imigrant, în ce glumă se transformă ţara asta!„, mai sunt alte păreri ale englezilor.
„Anglia îşi bate joc de cetăţenii ei, mă bucur că am plecat din ea!”, scrie o tânără care a emigrat cu familia ei.
Nici pe forumul publicaţiei Daily Mail nu sunt păreri favorabile: „Primeşte mai mulţi bani decât mine, care muncesc opt ore pe zi! Acum ştiu către cine se duc taxele uriaşe! Mi-ar plăcea să pot alege unde să redirecţionez taxele pentru care am muncit din greu!„, scrie o femeie.
„Nu moare de foame, uitaţi-vă la ea! Trimiteţi-o în ţara ei şi daţi banii unui englez!”
„Cum poate să primească şi alocaţie pentru o persoană cu dizabilităţi şi pentru îngrijitor în acelaşi timp? Şi se adresează prin intermediul unui interpret! E în Marea Britanie din 2007, ar trebui să vorbească în engleză!„, atrage atenţia o altă femeie.
În noiembrie 2011, rata şomajului în rândul englezilor a atins nivelul maxim din ultimii 17 ani, cu 2,62 milioane de oameni fără locuri de muncă, iar numărul străinilor cărora le-a expirat viza, deci muncesc ilegal, este estimat de autorităţi la cel puţin 181.000.
Citeşte şi Cum a reuşit o româncă din Marea Britanie să primească ajutor de la stat pentru chiria unei locuinţe de 130.000 lire .