20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCE: România nu a atins obiectivele MCV; procesul de reformă judiciară nu...

CE: România nu a atins obiectivele MCV; procesul de reformă judiciară nu este încă ireversibil

Comisia Europeană consideră că România a făcut progrese în reforma judiciară şi combaterea corupţiei, în perspectiva celor cinci ani analizaţi în raportul pe MCV publicat miercuri, însă obiectivele iniţiale nu au fost atinse, iar „procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil”, scrie Mediafax.

„În ciuda progreselor reuşite de România, raportul conchide că obiectivele fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificarea (MCV) nu au fost încă atinse. Implementarea unor legi abia a început în unele domenii, în timp ce în alte zone nu sunt asumate pe deplin, iar în general procesul nu este încă sustenabil şi ireversibil”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene pe marginea raportului difuzat miercuri.

Totodată, controversele actuale referitoare la respectarea statului de drept reprezintă o ameninţare serioasă privind progresele realizate până în prezent şi viitorul reformelor deja lansate, menţionează sursa citată.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat, în declaraţia sa de presă susţinută miercuri, că raportul „recunoaşte multe dintre progresele relevante făcute în cei cinci ani de la aderare, însă conţine şi recomandări pentru a fi finalizată implementarea obiectivelor stabilite”.

Potrivit comunicatului CE, multe dintre piesele necesare construcţiei cadrului legislativ sunt instalate, iar procesul se concentrează pe implementarea acestora.

„România a creat bazele pentru o modernizare substanţială a sistemului judiciar din România. Instituţii ca Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) au acumulat deja un istoric convingător în privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt. Recent, deciziile instanţelor în dosarele de corupţie la nivel înalt au rezolvat eficient cazurile cele mai sensibile, iar sistemul judiciar şi-a arătat capacitatea de a fi independent”, se notează în comunicatul Comisiei.

În poziţia Comisiei Europene se mai arată că problemele din reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt chestiuni care preocupă marea majoritate a cetăţenilor români. „Un sondaj Eurobarometru efectuat de Comisie în luna mai a arătat că 72% dintre români îşi doresc ca reforma sistemului de justiţie din România să fie susţinută de Comisia Europeană până va ajunge la standard comparabile cu cele din statele membre”, menţionează sursa citată, care arată că raportul recomandă monitorizarea în cadrul MCV.

MCV a fost iniţiat la 1 ianuarie 2007 pentru a asigura îndeplinirea angajamentelor asumate de România în domeniul continuării reformei judiciare şi a combaterii corupţiei, Comisia publicând rapoarte bi-anuale privind progresele înregistrate, însoţite de rapoarte tehnice care analizează detaliat fiecare dintre obiectivele fixate pentru a fi îndeplinite.

Raportul Comisiei Europene este realizat în baza informaţiilor transmise de autorităţile române şi de statele membre UE, organizaţiile internaţionale, experţi independenţi şi „o varietate de alte surse”, precum şi în baza misiunilor de experţi care au vizitat România.

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă