2.4 C
București
duminică, 15 decembrie 2024
AcasăSpecialCe profituri poţi scoate investind în artă

Ce profituri poţi scoate investind în artă

Îşi place arta şi vrei să investeşti în artiştii români? Nu ai foarte mulţi bani pentru a-ţi constitui propria colecţie, dar îţi doreşti să poţi prezenta prietenilor un Grigorescu sau un Tonitza. Soluţia ar fi să participi la un fond de investiţii în artă şi apoi să închiriezi de la aceasta opere de artă, sau, dacă devii membru fondator, poţi primi în folosinţă gratuită, o anumită perioadă, operele de artă.

Certinvest, cel mai mare administrator independent de active, a lansat primul fondul de investiţii în artă din România: Certinvest Artă Românească. Acest fond îşi propune să obţină un randament investiţional anual de 15% în euro, printr-o selecţie atentă a operelor de artă românească sau artă realizată de artişti cu cel puţin o etapă de creaţie pe teritoriul românesc, opere cu lichiditate mare în piaţă.

„Arta este un activ tangibil şi, în consecinţă poate oferi protecţie împotriva inflaţiei”, scrie în prospectul de prezentare a noului fond.

Certinvest îşi propune să strângă 5 milioane de euro de la investitori pentru primul fond de investiţii în artă din România. Investiţia minimă în acest fond de investiţii este de 2 unităţi de fond, valoarea iniţială a unei unităţi fiind de 2500 euro. Cei care vor investi în perioadele 12-21 aprilie, 5-25 mai sau 5-25 iunie 2011 vor deveni membri fondatori ai noului fond şi nu vor plăti comisioane de subscriere. Investitorii care vor investi în alte perioade vor plăti un comision de subscriere de minimum 2,5%.

Investitorii fondatori pot primi în folosinţă gratuită, o anumită perioadă, operele de artă ce fac obiectul investiţiei Fondului (în limită de 150% din unităţile de fond subscrise şi cu suportarea costului asigurării operelor de artă dorite) şi beneficiază de comisioane de tranzacţionare reduse substanţial atunci când cumpără sau vând opere de artă prin intermediul caselor de licitaţii din România cu care colaborează Fondul.

Fondul intenţionează să investească în lucrări de artă românească, pictură şi sculptură, create de artişti români de patrimoniu şi de tineri artişti români promiţători. Astfel, circa 40% din portofoliul fondului va fi alocat colecţiei de patrimoniu provenită din retrocedare, 25% din active urmând a fi investite în artă românească de patrimoniu, dar şi opere de avangardă şi de artă contemporană. Operele de artă vor fi achiziţionate fie direct de la colecţionari sau fie prin intermediul caselor de licitaţii.

De asemenea, specialiştii fondului vor urmări să achiziţioneze şi colecţii de referinţă, care sunt fie recent retrocedate de către muzeele româneşti de artă, fie obiect al unor tranzacţii private.
Pachetul de oportunităţi existente include câteva colecţii de artă românească de patrimoniu ce vor fi retrocedate de Muzeul Naţional de Artă al Românei moştenitorilor de drept ai colecţionarilor, unde randamentul estimat de către Administrator, este semnificativ mai mare de 15%. Printre acestea se numără colecţiile: DonaIII, Dumitrescu-Popovici, Vergu, Manu şi Angelescu-Monteoru.

 

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat fondul închis de investiţii Certinvest Artă Românească, iar activele vor fi depozitate de BCR. Fondul închis de investiţii va fi administrat de societatea Certinvest, cel mai mare manager independent de active.

 

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Zelenski cere din nou sisteme de apărare aliaților după o noapte de „teroare rusească” cu drone kamikaze

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat sâmbătă "teroarea rusească" şi le-a cerut aliaţilor noi sisteme antiaeriene, în special baterii Patriot, după ce în cursul...

Fostul ministru al apărării din Brazilia a fost arestat pentru tentativă de lovitură de stat în 2022

Fostul ministru al Apărării din Brazilia a fost arestat sâmbătă, acuzat de o lovitură de stat eșuată. Poliţia federală braziliană l-a arestat sâmbătă pe fostul...

Tema Conferinței UNESCO WPFD de la București, 5-7 mai 2025 – Impactul inteligenței artificiale asupra jurnalismului și media 

Tema Zilei Internaționale a Libertății Presei (București, 5-7 mai 2025) va fi ”Impactul inteligenței artificiale asupra jurnalismului și media” La 12 decembrie a.c., a avut...
Ultima oră
Pe aceeași temă