32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialCE permite folosirea cianurii în minerit

CE permite folosirea cianurii în minerit

Interzicerea totală a cianurii în minerit nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi sănătăţii, spune Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik. Declaraţia sa este un răspuns la o rezoluţie a Parlamentului European, prin care se cerea acest lucru.

Legislaţia în domeniu este deja foarte strictă, a precizat Potočnik, citat de un comunicat al Asociaţiei Europene a Industriilor Miniere, Euromines.

„Valorile limită pentru stocarea cianurii, sunt printre cele mai stricte cu putinţă, iar în practică aceasta presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare,” a precizat comisarul.

În plus, interzicerea tehnologiilor pe bază de cianură ar duce şi la închiderea minelor existente, care îşi desfăşoară activitatea în siguranţă. „Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de munca, fără a aduce o valoare adaugată pentru mediu şi sănătate,” consideră Potočnik.

Parlamentul European a adoptat la 5 mai, o rezoluţie prin care cere interzicerea totală a tehnologiilor pe bază de cianură în minerit pe teritoriul Uniunii Europene.  Printre iniţatori se află şi europarlamentarul român Renat Weber (ALDE).

Aceste tehnologii sunt folosite cu precădere în extracţia aurului, iar mine care folosesc cianura operează în mai multe ţări europene. În 2009, Suedia, Finlanda şi Turcia au fost cei mai mari producători de aur din Europa.

De asemenea, în multe ţări europene există proiecte noi de mine de aur – Bulgaria, Franţa, Finlanda, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În total, sectorul minelor de aur din Europa asigură 16.000 de locuri de muncă, directe şi indirecte, potrivit Euromines.

În urmă cu 10 ani, râul Tisa a fost poluat grav după o scurgere de apă cu cianură de la fosta mină Aurul din Baia Mare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă