29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialCe mutaţii genetice provoacă viaţa la 4000 de metri altitudine

Ce mutaţii genetice provoacă viaţa la 4000 de metri altitudine

Tibetanii au suferit una dintre cele mai rapide mutaţii genetice constatate vreodată în rândul oamenilor, arată un studiu citat de guardian.co.uk. Gena modificată este responsabilă de producerea hemoglobinei şi îi ajută pe tibetani să trăiască fără probleme la altitudini de 4000 de metri.

Această descoperire îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle mai multe informaţii despre procesul de oxigenare a organismului şi ar putea chiar să ajute la explicarea unor boli, ca schizofrenia şi epilepsia, asociate cu lipsa de oxigen în pântecul matern.

În urma testelor ADN, s-a descoperit că tibetanii au reuşit să se adapteze unor condiţii în care oamenii de rând ar avea stări de rău, ameţeli, dureri de cap, fără ca organismul lor să producă mai multe globbule roşii. În mod normal, lipsa de oxigen este compensată de producerea în exces a hemoglobinei care.

Se presupune că responsabilă pentru acest comportamet al organismului tibetabilor ar fi o genă botezată a „super-atletilor”, pentru că a fost asociată cu performanţa sportivă. În urma cercetărilor, s-a observat că această genă este de 10 ori mai des întâlnită în rândul tibetanilor decât în rândul chinezilor han, al caror genom a fost studiat.

Fenomenul, care i-a şocat chiar şi pe oamenii de ştiinţă, va fi supus unor noi cercetări: vor fi studiate placentele femeilor tibetane şi chineze în căutarea genei „super-atleţilor”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă