2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe mâncăm de Paşte

Ce mâncăm de Paşte

Folosiţi ouă de curte pentru cozonac şi nu consumaţi mai mult de o felie pe zi, iar friptura de miel preparaţi-o cu ulei de palmier şi mâncaţi-o în prima parte a zilei.

Cozonac cu rom. Deoarece conţine foarte multe ouă şi este greu de digerat, consumaţi o felie de 20 de grame pe zi, între mese. „Despre cozonac se spune că este cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Utilizaţi ouă de curte, ecologice «0» sau industriale «1». Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţă de rom, care este artificială, se va folosi rom de calitate”, vă sfătuieşte profesorul Gheorghe Mencinicopschi, în cartea „Revoluţie în bucătărie”.

Pentru că are foarte multe calorii şi o încărcătură glicemică ridicată, cozonacul nu este indicat supraponderalilor şi obezilor.

Persoanele care suferă de diabet îl vor consuma doar după ce şi-au consultat medicul.

Friptură de miel cu legume la grătar. Dacă preparaţi pulpă de miel la cuptor, folosiţi ulei de măsline sau de palmier nehidrogenat. Alegeţi un miel de peste 10-12 kilograme (8-10 săptămâni), deoarece mielul mai mic este indigest. Mielul se serveşte cu garnitură din legume la grătar, sotate, fierte, şi nu cu orez, pâine sau cartofi, deoarece conţin amidon.

„Mielul este o sursă bună de zinc, necesar sistemului imunitar în lupta contra infecţiilor, de potasiu, necesar bunei excitabilităţi neuromusculare, de vitamine B, necesare eliberării energiei din alimente, de vitamina E şi vitamina D”, mai spune Mencinicopschi în cartea sa. Consumaţi carnea de miel în prima parte a zilei, pentru a avea timp să se digere.

Stufat de miel. La prepararea sosului, nu folosiţi făină, ci legume pasate. Folosiţi sare de mare sau de mină brută cu plante aromatice, ori cu alge marine bogate în iod şi alte substanţe biologic active care interferă cu absorbţia grăsimilor şi colesterolului, scăzându-le nocivitatea. Consumat cu garnitură de legume fierte, grilate, sotate, şi nu cu pâine, orez, mămăligă, cartofi, stufatul de miel este recomandat persoanelor sănătoase. Cei care au probleme de sănătate ar fi bine să-l consume cu moderaţie şi numai cu recomandarea medicului curant.

Ouă, maximum două pe zi. Vopsiţi ouăle doar cu vopsea alimentară şi aveţi grijă ca acestea să nu se fisureze. Nu fierbeţi ouăle până se întăresc foarte tare, pentru că pot cauza indigestii. În perioada sărbătorilor, consumaţi maximum două ouă pe zi.

Drob legat cu albuş. Pe lângă carne, drobul trebuie să conţină multă verdeaţă, nu orez sau cartofi, pentru că se digeră greu. Îl puteţi prepara cu ficat, dar trebuie să fiţi atenţi să fie sănătos şi să aibă culoarea maronie, fără pete deschise la culoare sau deformări. În drob mai puteţi pune plămâni sau splină, de asemenea, foarte proaspete, pentru că sunt perisabile. Pentru a-l lega, puteţi folosi albuş de ou.

Pulpă de miel la cuptor

Ingrediente: o pulpă de miel, 5 căţei de usturoi, două foi de dafin,
două pahare de vin alb, rozmarin, sare, piper, mentă, ulei.
Mod de preparare: Într-un vas încăpător se pun căţeii de usturoi zdrobiţi, foile de dafin, rozmarinul, piper şi sare după gust, uleiul, menta tocată şi se amestecă până la omogenizare. Carnea de miel se va ţine în această marinată o jumătate de zi, la frigider. După marinare, se introduce într-o tavă, se unge cu ulei şi se rumeneşte la cuptor timp de o oră şi jumătate. Se serveşte cu garnitură de legume.


Miel cu portocale, pentru gusturi exotice

Cei care vor să alterneze mâncărurile tradiţionale cu alte tipuri de reţete pot prepara miel în stil mediteranean sau elveţian, după recomandarea maestru-lui bucătar Jakob Hausmann de la res-taurantul Mica Elveţie din Bucureşti.

Miel în stil mediteranean

INGREDIENTE: 4 rămurele de rozmarin şi 4 rămurele de mentă, 4 căţei de usturoi, 800 g pulpă de miel, două lămâi netratate chimic, un kilogram de roşii lunguieţe, 6 linguri de ulei de măsline, două frunze de foi de dafin, o sfoară de bucătărie.

MOD DE PREPARARE: Se rup frunzele de rozmarin şi mentă şi se toacă mărunt. Se toacă usturoiul. Carnea de miel se aplatizează prin câteva tăieturi cu cuţitul. Deasupra se presară verdeaţa, usturoiul, se condimentează cu sare şi piper. Se rulează şi se leagă cu sfoară. Se încinge uleiul în tigaie, se rumeneşte rulada pe toate părţile. Lămâile se taie rondele şi se pun pe fundul unei tăvi. Deasupra se aşază foile de dafin şi puţin rozmarin. Pe acest pat de lămâi se pune rulada de carne. Roşiile se taie în jumătăţi, se dispun în jurul ruladei. Se stropesc cu ulei de măsline, se sărează şi se piperează. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 110 grade pentru o oră şi jumătate.

File de miel cu sos de citrice

INGREDIENTE: 1 kg muşchiuleţ de miel, două linguri ulei de măsline, 30 g unt, sare, piper, două bucăţi de rozmarin, 3 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 200 ml vin alb sec, puţină coajă rasă şi sucul de la două portocale, 50 ml smântână, 25 ml coniac.
Pentru decor se folosesc două fileuri caramelizate în zahăr dintr-o portocală. Reţeta este pentru patru persoane.

MOD DE PREPARARE: Se condimentează carnea, se prăjeşte în ulei şi unt, se păstrează la cald. Se adaugă rozmarinul şi usturoiul în sucul de la friptură. Se stinge cu vinul şi cu sucul de portocale, se reduce prin fierbere la jumătate. Se finisează cu smântână şi cu coniac. Se toarnă sosul peste fileurile de miel şi se servesc imediat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă