15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Ce mai inseamna suta de mii de euro in ziua de astazi?"

“Ce mai inseamna suta de mii de euro in ziua de astazi?”

Scumpirea accelerata a terenurilor din jurul Capitalei i-a umplut de bani pe tarani. Banii obtinuti au fost bagati in case, masini sau electrocasnice. In Balotesti, Otopeni sau Snagov, agricultura este pe cale de disparitie.

Cresterea halucinanta a preturilor terenurilor din jurul marilor orase a creat o noua categorie de imbogatiti. Oameni simpli, care pana acum trei-patru ani poate nici nu stiau cum arata bancnota de 100 de euro, si-au dat seama ca doar cu efortul unui drum la notar pot inhata sume la care nici nu visasera vreodata. In localitati precum Balotesti, Pipera, Otopeni sau Snagov, terenurile se vand cu 40, 50 si chiar peste 100 de euro metrul patrat, motiv pentru care o parcela de suprafata medie tocmai buna pentru constructii poate aduce proprietarului sute de mii de euro. Cum o astfel de suma ar face fericit orice om obisnuit, de la Polul Nord la Ecuator, am vrut sa aflam ce-au facut taranii cu banii luati pe pamant. In general nu mare lucru: au construit case, au cumparat masini scumpe si electrocasnice sau i-au dat copiilor sa-i cheltuiasca prin Bucuresti. Intre timp, autoritatile locale scruteaza cu ingrijorare spre viitorul apropiat, atunci cand bogatii de acum nu vor mai avea nici pamant, nici bani de cheltuit.

Trei mii de bucuresteni au migrat la Balotesti

Situata la vreo 20 de kilometri de Capitala, comuna Balotesti este in plina expansiune imobiliara. Oamenii din localitate s-au lasat de agricultura – din care, oricum, nu aveau prea multe venituri – si s-au apucat de tranzactii cu pamant. Marturie stau casele noi sau in constructie, care-ti iau ochii peste tot, anunturile de vanzare de terenuri de pe garduri si stalpi, depozitele de materiale de constructii sau chiar show-room-urile de masini luxoase. Mariana Cojocariu, secretarul Consiliului Local Balotesti, declara ca populatia comunei a sarit de la 7.000 la peste 10.000 de suflete in doi-trei ani, datorita bucurestenilor care s-au mutat aici. “Cererea mare de terenuri pentru constructii de case a facut ca anul trecut tranzactiile imobiliare sa se incadreze intre un minim de 20 de euro pe metrul patrat si un maxim de 80 de euro. Nu am o statistica exacta, dar cred ca pana acum s-au vandut peste 90% din terenurile retrocedate. Bineinteles, unele si-au schimbat proprietarul de mai multe ori”, afirma Mariana Cojocariu. Aceasta crede ca in acest moment comuna se simte bine de pe urma sumelor mari de bani pe care le-au incasat oamenii pe pamantul lor. “A crescut numarul masinilor luxoase, a caselor cu etaj, nu mai avem cereri de locuinte sociale si sunt din ce in ce mai putini oameni inscrisi la venitul minim garantat. Eu sunt curioasa insa sa vad ce vor face dupa ce termina banii”, mai spune secretarul comunei Balotesti.

“Mi-am pus la CEC 2-3000 de euro de inmormantare, in rest nu mi-am facut nimic”

Ion Ghita din Balotesti are 73 de ani si in decembrie anul trecut a vandut un teren de 5.000 de metri patrati pe care a luat fix 153.806 euro. “Am dat teren bun, cu gaz si curent electric”, se lauda batranul, pe care l-am gasit pe prispa unei case darapanate, facuta din chirpici, in timp ce musina aerul caldut de primavara. Casa lui Ion Ghita e in fundul unei curti cu iesire la drumul principal, mascata de o alta mai noua, locuinta fiului si nevestei sale.
Dialogul cu mos Ghita se leaga repede. “Nu v-a parut rau ca ati vandut pamantul?” “Pai, cum sa va zic… nu prea. Ce sa faci cu el? Copiii mei nu vor sa-l munceasca, eu nu mai pot. Apoi nu s-a vandut porumbul, grau mai am si acum in pod de vreo patru ani. Sa las sa creasca ciulinii pe el n-are rost. Aici, la Balotesti, nu se mai ocupa nimeni de agricultura. si apoi am avut oferta asta buna…” “Va gandeati ca o sa ajunga pretul la terenuri atat de ridicat?” “Nu m-am gandit. Dar noi suntem aproape de Bucuresti, si de aia e asa cautat.” “si ce-ati facut cu atatia bani?” “I-am dat la copii sa-si renoveze casa. Au imbunatatit-o, au pus parchet, una, alta, au schimbat frigidere, televizoare… Fiecare fata are acum masina ei, ce sa zic. Eu nu am nevoie de bani. Mi-am pus la CEC 2-3 mii de euro, acolo, pentru imormantare, dar in rest nu mi-am facut nimic. Stau cu baba in casa asta, aici a stat si tata. Copiii or sa darame toate hangaralele astea vechi, dupa ce n-oi mai fi.” “Pai nu prea v-ati schimbat viata dupa ce ati luat atatia bani…” “Nu. Am dat la copii, ca in ziua de azi, salariile sunt mici, nu pui nimic deoparte”. “Mai aveti pamant de dat?” “Mai am ceva, dar nu mai vand.”

Omul cu trei case

Ion Iosif este om modest, a lucrat la o fabrica de prelate, dar s-a pensionat de tanar pe caz de boala. Omul locuieste in Dumbraveni si se bucura de o vecinatate selecta. La vreo 10 metri de casa lui “se intinde proprietatea unui italian aciuat cu afaceri prin Romania, iar mai spre sosea se ridica vila senatorului liberal Norica Nicolai”. De cand a inceput sa vanda din pamantul mostenit de la parinti, Ion Iosif are o gramada de treaba. A inceput sa construiasca trei case – mari, cu etaj si mansarda – parca in ciuda vecinilor lui cu aere de oraseni: una fix in curtea vechii lui locuinte de chirpici, in care sta, alta peste drum si cea de-a treia in alta parte a satului. Ion Iosif si-a vandut terenul in transe, dupa cum a avut nevoie de bani, ultimul lot ajungand pe mana unor greci, la sfarsitul anului trecut, pentru 36 de mii de euro. In total, omul a luat pe pamant “putin peste o suta de mii de euro”. Lui nea Ion i-a parut rau dupa pamantul dat altora. S-a codit vreo doi ani pana sa se hotarasca. “Pana la urma, cand am vazut ca nu se face nimic, ca agricultura nu merge, nu e rentabil – timpul e ala cum este, ploua, nu ploua, muncile sunt scumpe, nu mai gasesti oameni sa lucreze –, atunci am vandut”. Povesteste ca din bani a facut case la copii. “Daca nu le dai, nu avanseaza. In ziua de azi, daca nu vinzi ceva, nu faci nimic. Sau pe ciordeala. Prin munca cinstita nu. Stiti cum se zice acum: ai vandut tarana, ai facut ceva, n-ai vandut tarana, n-ai facut!” Ion Iosif recunoaste ca a fost tentat sa mai cheltuiasca din bani si pentru distractie, dar ca s-a oprit la timp. Nici cu imprumut nu prea da, pentru ca “dai cu mana si dupa aia alergi cu picioarele”.

 

“Tendinta acum este sa se renunte la agricultura”

Mirajul banilor obtinuti din vanzarea de terenuri a cuprins practic toate localitatile din apropierea Bucurestiului. “Tranzactiile imobiliare au explodat acum patru ani si de atunci preturile merg doar in sus. Acum la DN 1, un teren costa si 350 de euro metrul patrat. Cei mai multi construiesc case din banii obtinuti din vanzarea terenurilor. Altii cumpara apartamente prin Bucuresti sau masini scumpe. Nu stiu nici unul care sa fi luat o suma mare de bani si sa fi facut vreo investitie serioasa in oras”, ne-a declarat viceprimarul orasului Otopeni, Ionel Zaharia. “Erau niste baieti in comuna, nu stiu pe unde mai sunt acum, care, dupa ce au vandut un teren, si-au cumparat o masina, si-au angajat sofer, ca nu aveau carnet, si au inceput sa se plimbe prin tara, au mancat si au baut”, ne-a povestit secretarul Consiliului Local Snagov, Nicolae Dima. “Ce masina si-au luat?” “O Dacie, ca nu vandusera asa mult teren. Dupa ce au terminat banii, au revenit in sat, sa se angajeze la o spalatorie”, explica acelasi secretar. “Tendinta acum este sa se renunte la agricultura. S-au vandut multe terenuri. Ce fac cu banii? Pai ii cheltuiesc cum stiu ei! De fapt, ce mai e o suta de mii de euro in ziua de astazi? Cumperi un apartament si o masina, si gata banii”, a incheiat Nicolae Dima.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă