1.9 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialCe i-a promis Hodorkovski lui Putin pentru a obţine graţierea

Ce i-a promis Hodorkovski lui Putin pentru a obţine graţierea

Fostul miliardar şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski dezvăluie că şi-a luat angajamentul de a nu face politică în cererea sa de graţiere adresată preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Mediafax.

“Am scris în documentele mele ceea ce nu am încetat să spun public: nu mă voi angaja în politică şi nu mă voi lupta pentru restituirea activelor Iukos”, fostul său grup petrolier, a declarat Mihail Hodorkovski într-un interviu acordat publicaţiei de opoziţie The New Times. El a adăugat că se va consacra de acum apărării deţinuţilor politici din ţara sa.

“Oficialii politici din ţările occidentale trebuie să îşi amintească, în relaţiile cu preşedintele Putin, că eu nu sunt ultimul deţinut politic din Rusia. Voi face tot posibilul să nu mai fie, voi face tot ce voi pute”, a adăugat el.

Mihail Hodorkovski a declarat că puterea moscovită voia ca el să plece din Rusia şi că nu se va întoarce în ţară decât dacă va fi “sigur că se poate pleca din nou dacă este nevoie”.

“Nu am avut de ales în momentul eliberării”, a povestit el. “Când am fost trezit la ora 02.00 dimineaţa, mi s-a spus că voi merge acasă”, a declarat el cu un zâmbet ironic. El a afirmat că gardienii penitenciarului l-au însoţit “până la închiderea uşii avionului” care l-a dus la Berlin.

“Mi s-a oferit o viză de un an, prin urmare am înainte un an”, a răspuns el unui jurnalist care l-a întrebat dacă va rămâne un Germania.

Fostul miliardar a explicat că nu se poate întoarce în Rusia din cauza unei condamnări în civil încă active, care îl obligă la plata a 550 de milioane de dolari, relatează AFP.

“Din punct de vedere juridic, condamnarea mea în civil în primul caz nu a fost ridicată. Este vorba despre o condamnare la plata a 550 de milioane de dolari şi, potrivit legii ruse, aceasta deschide posibilitate ca eu să nu pot primi autorizaţia de a părăsi ţara”, a declarat Hodorkovski la Berlin, în faţa jurnaliştilor ruşi, potrivit agenţiei Interfax.

Dacă plecarea sa bruscă spre Berlin – imediat după ce a fost anunţată graţierea sa – a acreditat deja ipoteza unui exil forţat, un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a dezminţit categoric această posibilitate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretul de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski. Acesta a plecat vineri spre Germania, chiar după eliberarea sa. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat satisfacţie pentru eliberarea lui Hodorkovski.

Cele mai citite

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...

Premierul Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții românilor din SUA. Ar urma o întâlnire cu secretarul de stat Blinken

Premierul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiesc în SUA. Din imaginile...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă