1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialCe facem cu resturile de mâncare?

Ce facem cu resturile de mâncare?

Orez cu cinci feluri de brânză şi ciuperci, bruschete la cuptor, chec cu carne, bomboane cu cocos sau supă-cremă de legume. Nu reprezintă meniul unui restaurant sofisticat, ci doar câteva dintre felurile de mâncare pe care le poţi prepara din resturi.

La fiecare masă ne rămân resturi alimentare, pe care de obicei le aruncăm. Aceste rămăşiţe pot fi însă combinate cu alte ingrediente, pentru a găti un nou fel de mâncare savuros. Gătitul din resturi este uşor: tot ce ai de făcut este să deschizi frigiderul, să scoţi tot ceea ce aveai de gând să arunci şi să te apuci de preparat.

“Reciclarea” mâncării nu este un obicei nou şi nici măcar românesc. “Italienii, de exemplu, gătesc risotto, şi dacă nu se consumă tot, prepară arancini, chifteluţe din acest orez, pe care le umplu cu alte resturi, de carne sau legume”, a spus Cristi Roman, pasionat de gastronomie şi fost critic de restaurante.

Ai pregătit mămăligă şi nu s-a mâncat toată? Poţi face lipii, delicioase atât calde, cât şi reci. “Frămânţi 200 de grame de mămăligă cu 400 de grame de făină, până obţii un aluat compact. Rupi din el biluţe mici, pe care le întinzi în foi subţiri şi rotunde, apoi le prăjeşti într-o tigaie de teflon, trei minute pe fiecare parte.  Se pot umple cu diferite mezeluri, piept de pui rece sau legume”, a spus Laura Adamache, blogger culinar.

Mai ai în casă doar făină, ouă, puţin ulei şi nişte gem, pe fundul unui borcan? Poţi pregăti rapid clătite. “Clătitele sunt bune şi numai cu sare sau zahăr, dacă nu ai altceva”, este de părere Cristian Borod, bucătar. 

Resturile de la friptura de porc de la cină, bucăţile de peşte sau pui, câteva paste, pâinea întărită din coş sau cojile de brânză sunt alimente utile, atunci când ştii cum să le foloseşti. “Se poate refolosi aproape orice, atât timp cât a fost păstrat în condiţii bune şi nu s-a alterat”, a spus Borod.

Resturile de mâncare, perfecte pentru micul-dejun

Cel mai simplu de reciclat sunt legumele, dulciurile, fripturile, carnea fiartă din supă sau ciorbă, pastele, şi nu în ultimul rând pâinea, pe care o transformi în crutoane, pesmet, pâine prăjită sau, mai nou, bruschete.

“Friptura este cel mai indicat aliment pentru reciclare. Putem face o salată caldă sau rece, în funcţie de sezon, în care adăugăm carnea tăiată în cubuleţe mici, sau chiftele, înlocuind carnea crudă cu cea deja gatită”, a spus Adamache. În plus, legumele şi carnea din supă pot constitui ingredientele unei salate de boef sau al unui pilaf gratinat, după părerea lui Borod.

O masă completă care se poate prepara uşor şi rapid din resturi alimentare este micul-dejun: “Pâine veche neconsumată la masa de seară, bucăţi de carne de pui sau peşte şi paste reîncălzite, cu un mic adaos de ulei de măsline, usturoi, parmezan sau verdeaţă”, a spus Roman.

Transformarea resturilor de mâncare în ceva delicios cere timp şi ceva experienţă, dar este o metodă foarte bună de a varia alimentaţia şi de a economisi bani. Mai ales după mesele încărcate de sărbători rămâne foarte multă mâncare, care poate fi reciclată în alte feluri delicioase, fără cheltuieli în plus.

De exemplu, din cozonacul rămas se pot face bomboane. Mixezi cozonacul uscat şi îl amesteci cu câteva linguri de gem, stafide şi nuci măcinate. Modelezi apoi biluţe mici, pe care le tăvăleşti prin fulgi de nucă de cocos. Mai poţi prepara o prăjitură delicioasă: tai cozonacul pe lungime, în felii de un centimetru grosime, şi îl umpli cu diverse creme, sugerează Adamache.

“Dacă înmoi cozonacul vechi în lapte, apoi pui pe deasupra bucăţi de ciocolată neagră, scorţişoară şi bagi la cuptor, timp de 10-15 minute, obţii un desert excelent”, a spus Roman.

Supă cremă delicioasă, din legume vechi

Nu te grăbi să arunci surplusul de mâncare din frigider. Produsele pe bază de carne pot fi refolosite, dar nu după mai mult de două-trei zile, iar legumele vechi nu trebuie aruncate, ci doar curăţate de părţile stricate, apoi folosite imediat.

Pentru ca mâncarea gătită să poată fi păstrată mai multe zile şi eventual regătită sau încălzită, ea trebuie ţinută în condiţii bune de igienă, în recipiente închise. În plus, dacă nu ai timp, chef sau idei, congelează resturile de alimente, pentru a fi reciclate ulterior, te sfătuieşte Adamache.

“Cel mai simplu este, atunci când nu mai ai bani de cumpărături, să deschizi frigiderul. Chiar dacă pare gol, uită-te bine în el. În mod clar vei mai găsi un morcov, o jumătate de ceapă, pastă de tomate. Ceva-ceva sigur găseşti. Dacă ai legume vechi, fierbe-le şi fă o supă. Cele mai bune supe cremă le fac mereu din legume uitate prin frigider, care încep să se usuce. Le fierb, le condimentez, le pasez, pe unele le scot înainte şi le rumenesc în tigaie, apoi le adaug crocante peste supă”, a spus Roman.

Chec din resturi de friptură
*reţetă propusă de Laura Adamache (adamache-laura.blogspot.com)

Ingrediente

*300- 400 de grame de friptură rece, de porc, viţel, pui, curcan
* 90 de grame caşcaval
* 400 de grame de cartofi reci fierţi
* două ouă mari
* trei linguri de pesmet
* sare şi piper

Mod de preparare

Toci carnea rece în robotul de bucătărie, apoi o amesteci cu caşcavalul, ouăle, cartofii reci, curăţaţi şi zdrobiţi cât mai fin posibil, şi pesmetul. Tapetezi o tavă de chec cu unt şi făină sau cu hârtie de copt, pui pasta în formă şi o nivelezi cu o lingură umedă.

Ungi apoi suprafaţa checului cu puţină smântână amestecată cu un gălbenuş de ou şi coci în cuptorul preîncălzit la 180 grade. După ce este gata, îl laşi să se răcească cinci minute în formă, apoi îl răstorni pe un platou şi îl tai. Este delicios atât rece, cât şi cald.

Orez cu cinci feluri de brânză
*reţetă propusă de Cristian Borod (bucatarmaniac.blogspot.com)

Ingrediente

* 200 de grame de orez de la masa trecută
* 500 de mililitri de supă de pui
* o ceapă mare
* zece ciuperci champignon mici
* un morcov
* brânza uitată prin frigider:
– 50 de grame caşcaval
– 50 de grame mozzarella
– 50 de grame caş din lapte de vacă
– 50 de grame telemea din lapte de vacă
– 30 de grame parmezan râs
*30 de grame unt
* carne fiartă de pui, eventual din supă
* sare, piper
* două linguri de ulei

Mod de preparare

Toacă mărunt ceapa şi morcovul, apoi căleşte-le în puţin ulei. Adaugă ciupercile felii. Laş ape foc câteva minute, apoi toarnă supa de pui. După ce dă în clocot, adaugă şi orezul. Când este fiert, mută-l într-un vas ceramic, amestecă-l cu bucăţele de carne, brânză telemea, caş, caşcaval şi mozzarella. Presară pe deasupra parmezan, câteva bucăţele de unt şi mozzarella. Coace apoi în cuptorul încins, la foc mic, aproximativ 25 de minute.

Bruschete la cuptor
*reţetă propusă de Cristi Roman (foodblog.ro)

Ingrediente

* pâine veche
*ulei de măsline
* resturi de salată
*sare, piper

Mod de preparare

Taie pâinea veche în felii, apoi pune peste ele un amestec din ulei de măsline şi salata verde rămasă de la masa de seară, cu roşii, castraveţi şi brânză, tocată mărunt. Condimenteaza feliile de pâine şi bagă la cuptor timp de zece minute, la foc mare.

Budincă de pâine
*reţetă propusă de Andrei Crivăţ, pasionat de vinuri şi gastronomie

Ingrediente

* 12-14 felii de pâine, fără coajă
* 250 de mililitri de lapte
* două ouă
* 100 de mililitri de smântână
* 150 de grame de telemea de oaie
* 150 de grame de caşcaval ras
* un carnat afumat şi uscat
* două linguri de mărar tocat

Mod de preparare

Bate laptele cu un ou. Înmoaie apoi pâinea în acest amestec şi aşează un prim strat într-un vas termorezistent, bine uns cu unt. Da telemeaua pe răzătoare şi amestecă cu o lingură de mărar, apoi aşează brânza peste pâine şi pune un strat de cârnaţi.

Adaugă un nou strat de felii de pâine şi jumătate din cantitatea de caşcaval, apoi încă un strat de cârnaţi. Acoperă cu un ultim strat de pâine şi pune pe deasupra smântâna bătută cu un ou şi amestecată cu restul de mărar. Presară restul de caşcaval ras şi bagă în cuptorul încins, la foc mediu, timp de 20 de minute.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Expert Forum critică modificările electorale din OUG privind alegerile prezidențiale din mai

Organizația Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din Ordonanța de Urgență referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale din 2025. Articolul stabilește că,...

Ryanair reduce zborurile din Spania: Decizie influențată de taxele de aeroport exagerate

Ryanair, compania aeriană irlandeză low-cost, a anunțat că va reduce zborurile pe șapte aeroporturi regionale din Spania în această vară. Motivul invocat de companie...

Eduardo Camavinga, indisponibil trei săptămâni după o accidentare în Cupa Spaniei!

Mijlocașul francez de la Real Madrid va lipsi din lot pentru următoarele trei săptămâni, ratând două meciuri cruciale din Liga Campionilor. Leziune musculară și absență...
Ultima oră
Pe aceeași temă