23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialCe erori conţine raportul ONU privind încălzirea globală

Ce erori conţine raportul ONU privind încălzirea globală

O importanta agentie de mediu olandeza si-a recunoscut vina pentru unele erori dintr-un raport despre incalzirea globala care a obtinut premiul Nobel. Totusi, Agentia Olandeza pentru Evaluarea Mediului, care a revizuit raportul, spune ca pericolul incalzirii globale este real, potrivit Associated Press.

Grupul Guvernamental pentru Schimbarile Climatice (IPCC) a castigat, in anul 2007, premiul Nobel pentru Pace, pentru un raport de 3000 de pagini in care avertiza ca gazele cu efect de sera pot avea consecinte catastrofale asupra planetei. Printre urmari erau enumerate cresterea nivelului marii, seceta si disparitia a aproape o treime din speciile planetei.

„Concluziile cele mai importante raman valabile”, a declarat Maartan Hajer, directorul agentiei olandeze, dar a adaugat ca IPCC, grup aflat sub egida ONU, ar trebui „sa aiba grija cu generalizarile”. Seful grupului de experti al IPCC, Rajendra Pachauri, recunoaste ca s-au facut unele erori in procedurile legate de verificarea informatiilor. Astfel, s-a vehiculat ideea ca 55% din suprafata Olandei se afla sub nivelul marii, cand de fapt procentul este de 26%. Informatia corecta este ca 55% din teritoriul tarii ar putea fi inundat, chiar si datorita iesirii raurilor din matca. Alte date eronate tineau de ghetarii din Himalaya. Specialistii spuneau ca pana in 2035 ei se vor topi. Agentia olandeza considera, in schimb, ca acest lucru este posibil pana in 2350. Zvonul initial a fost preluat din revista „The Scientist”. Autorul afirmatiei, Syed Hasnain, a declarat ca este doar o apreciere personala.

Liderii grupului au spus ca descoperirile agentiei confirma ideea ca „exista destule dovezi cum ca ecosistemele sunt influentate de schimbarile climatice” si ca „vor acorda maxima atentie” recomandarilor primite. Concluzia agentiei olandeze, care a verificat raportul IPCC timp de 5 luni, este ca specialistii grupului au dreptate in ceea ce priveste iminenta dezastrelor provocate de incalzirea globala, dar ar trebui sa fie mai atenti cu sursele de unde preiau informatiile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă