26.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialCe crede Rusia despre o eventuală intervenţie militară în Siria

Ce crede Rusia despre o eventuală intervenţie militară în Siria

Rusia a lansat un apel la moderaţie în cazul crizei siriene şi consideră că o intervenţie militară străină ar fi o „tragică eroare”, transmite Mediafax.

De asemenea, Moscova a îndemnat opoziţia siriană să permită accesul inspectorilor ONU în zona unde a avut loc atacul.

„Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare”, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Citeşte şi Regimul sirian a utilizat aproape sigur arme chimice, afirmă un oficial american

Echipa de experţi a Naţiunilor Unite va începe luni ancheta în cazul presupusului atac cu arme chimice de la Damasc. Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice. „Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian şi Naţiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experţi a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat”, a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august. Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului. O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.

Citeşte şi SUA mobilizează armata pentru o eventuală intervenţie în Siria

Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice. Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice” după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific” utilizarea armelor chimice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă