21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialRomânia Curată: Ce căuta ministrul Apărării, Mihai Fifor, la masă cu Burci...

România Curată: Ce căuta ministrul Apărării, Mihai Fifor, la masă cu Burci şi un lobbyst american, la Washington

Omul de afaceri apropiat de PSD, Cristian Burci, ar fi fost prezent la Washington, joi, 21 septembrie, la un prânz informal între ministrul român al Apărării Mihai Fifor şi lobbyst-ul american Elliott Broidy, fost vicepreşedinte al Comitetului de strângere de fonduri pentru victoria candidatului la preşedinţia SUA, Donald Trump, scrie România Curată.

Prânzul ar fi avut loc după întâlnirea ministrului Apărării cu reprezentanţi a trei companii americane din domeniul industriei de apărare – Raytheon, Lockheed Martin şi Bell Helicopters.

Anterior, marți, ministrul român al apărării se întânise cu omologul său american  James Mattis, cu care abordase subiecte precum „stadiul cooperării în domeniul achiziţiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România – SUA”, dar și „noile oportunităţi de cooperare cu producătorii români din industria naţională de apărare şi extinderea investiţiilor SUA în România”, potrivit unui comunicat oficial.

Elliott Broidy face parte din boardul Coaliţiei evreieşti republicane. Potrivit cotidianului israelian Haartez, în 2009, Broidy a fost demis din funcţia de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital după ce a fost acuzat şi a admis că a plătit aproape 1 milion de dolari mită către oficiali ai statului New York şi manageri ai fondurilor private de pensii.

Burci nu are afaceri în industria de apărare, dar a fost implicat într-o industrie conexă, producţia şi reparaţia vagoanelor de marfă. După Revoluţie, Burci a preluat producătorul român de vagoane Astra Arad, însă în 2012 a vândut pachetul majoritar către investitorul german Thomas Manns.

Numele lui Cristian Burci apare în dosarul privind finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009, finalizat cu condamnarea fostului trezorier al PSD, Gheorghe Bunea Stancu şi a miliardarului Ioan Niculae. De altfel, Burci a fost audiat ca martor la DNA şi la instanţă.

Citiți mai multe pe România Curată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă