23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialCe ascunde arsenalul nuclear al SUA

Ce ascunde arsenalul nuclear al SUA

FOCOASE NUCLEARE: 2.200 de focoase nucleare „operaţionale” şi 2.500 care pot fi activate dacă este necesar. Acestea vor fi reduse la 1.550, potrivit acordului START, care va fi semnat joi, la Praga. Arsenalul numără de asemenea 500 de ogive nucleare cu rază scurtă de acţiune, mobilizate în special în baze ale NATO din Europa. Cu aceste arme, care pot fi lansate de la sol sau cu ajutorul bombardielor ori submarinelor, Statele Unite sunt capabile să acţioneze oriunde în lume.

RACHETE BALISTICE INTERCONTINENTALE (ICBM): 450 de rachete Minuteman III, cu o rază de acţiune de 5.500 de kilometri, echipate cu focoase nucleare unice sau multiple (capabile să atace mai multe ţinte). Scenariile de război nuclear total conferă acestor arme, lansate de la sol sau de pe submarine, un rol central.

RACHETE BALISTICE MARE-SOL (SLBM): Concepute pentru a eluda supravegherea sovieticilor în timpul Războiului Rece şi pentru a permite o ripostă masivă în caz de atac. Cele 14 submarine nucleare americane lansatoare de proiectile de clasă Ohio transportă 288 de rachete balistice sau 1.152 de ogive nucleare. Submarinele sunt echipate cu rachete Trident II D5, având o putere ce poate atinge 455 de kilotone (de aproximativ 30 de ori forţa bombei lansate asupra oraşului Hiroshima).

BOMBARDIERE: Aproximativ 500 de focoase nucleare care pot fi lansate de pe bombardiere cu rază lungă de acţiune (B-2A Spirit şi B-52H). Aproximativ 60 de bombardiere, din cele 113 ale flotei americane, au o misiune nucleară.

ARME CU RAZĂ SCURTĂ DE ACŢIUNE: În timpul Războiului Rece, americanii şi sovieticii au creat arme cu rază scurtă de acţiune, cu o putere mai mică decât rachetele balistice şi destinate susţinerii unor obiective tactice pe teren. Statele Unite au aproximativ 500 de focoase nucleare de acest tip, în special în Europa, printre care 300 de rachete de croazieră Tomahawk.

Cele mai citite

OMS aprobă primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale,...

O companie din Rusia anunță că va face troc cu Pakistanul, schimbând năut și linte pentru alimente

O companie din Rusia, Astarta-Agrotrading, a decis să facă troc cu năut și linte în schimbul unor cantități de tangerine, orez și cartofi din...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...
Ultima oră
Pe aceeași temă