CE ar urma sa acorde Romaniei 4 miliarde de euro in cadrul pachetului financiar negociat in acest zile, care totalizeaza 19 miliarde de euro, 13 miliarde de euro (echivalentul a 12 miliarde DST) provenind de la FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Aceste 4 miliarde de euro vor proveni din facilitatea de asistenta pe termen mediu, al carei plafon s-a dublat potrivit unei intelegeri in cadrul Consiliului European. Practic, nu este vorba de bani propriu-zisi, ca in cazul fondurilor structurale, ci despre obligatiuni emise cu garantie comunitara pe piata de capital", au explicat sursele citate.
Aceleasi surse au afirmat ca, sub rezerva modificarilor ce ar putea apararea pana la incheierea procesului de evaluare, suma totala ar fi de 19 miliarde de euro, dintre care 13 de la FMI, 4 de la CE, 1 miliard de la BEI si 1 miliard de la Banca Mondiala.
"Banii de la FMI vor merge la Banca Nationala, cei de la CE si BM la Ministerul Finantelor, iar banii de la BERD la banci, pentru finantare privata", au precizat sursele citate, mentionand insa ca misiunea este in desfasurare si nu exista cifre finale.
Liderii Uniunii Europene (UE) au aprobat, vineri, la Consiliul European, dublarea fondului de urgenta destinat statelor membre din afara zonei euro, la 50 miliarde euro.
Fondul are rolul de a sustine statele membre UE din afara zonei euro care se confrunta cu dezechilibre ale balantei de plati.
Imprumuturile acordate prin intermediul acestui instrument au facut parte, pana in prezent, din programe multilaterale de ajutor extern, coordonate de Fondul Monetar International (FMI).
Presedintele Traian Basescu a declarat ca partea romana va decide, in perioada urmatoare, daca va angaja sau nu imprumutul extern de la CE, FMI si banci, hotararea urmand sa se ia dupa negocierile la care vor participa BNR si Ministerul Finantelor pe baza unui mandat aprobat de seful statului.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro