15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCe a spus Traian Băsescu despre discuţiile cu procurorii. De ce s-a...

Ce a spus Traian Băsescu despre discuţiile cu procurorii. De ce s-a renunţat la acuzaţia de ŞANTAJ

UPDATE 16:36  La plecare de la sediul PMP, Traian Băsescu a declarat că "După mine este un întreg joc politic în care, din păcate, sunt antrenate şi instituţii ale statului. Da, s-a schimbat încadrarea de la şantaj -care era imposbil de probat- la ameninţare care este şi ea imposibil de probat. Pot spune că este o campanie de deschidere a unor dosare police împotriva mea. În Mihăileanu, reclamaţia este făcută de este un grup de senatori PSD. Au ca obiectiv să mă ţină în afara politicii. Şi le reamintesc. Nimeni nu a reuşit să mă pună să fac ceva".

***

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, a declarat într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune B1 Tv că "Nu aş comenta deciziile procurorilor, este o încadrare mult mai favorabilă, este decizia procurorilor. Evident, că voi avea un punct de vedere. Mie mi s-a strigat <<La puscărie>> pe stadioane şi nimeni nu a mai păţit nimic. Însă, constant că toate plângerile împotriva mea sunt făcute de oameni politici. În acest caz, sunt 148 de plângeri făcute de deputaţi şi politicieni de la PSD. Nu cred că este bine ca procurorii să intervină în disputele politice. Cred că parchetele nu ar trebui să se implice

Referitor la schimbarea încadrării juridice, fostul şef de stat a spus că este decizia procurorilor şi că se va apăra. "Dacă va ajunge la instanţă, mă voi apăra. Aşa cum o fac încă dina ceastă faza. Nu voi profita de dreptul la tăcere, îmi doresc ca judecătorul să vadă că am făcut toate diligenţele pentru a mă apăra.  Orice om în faţa justiţiei nu rămâne un indiferent. Deci, nu consid că nu am nicio problemă. Am o problemă cu toată şansa asta de dosare că să am o grijă să nu revin în politică. Toate visele pesediştilor şi peneliştiilor", a mai spus Traian Băsescu.

Care au fost declaraţiile care i-au adus probleme

Tot scandalul a începtu după declaraţiile pe care fostul preşedinte le-a făcut într-o emisiune la postul de televiziune Realitatea Tv când, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este "O bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", a spus Băsescu.

Care sunt diferenţele între ŞANTAJ şi AMENINŢARE

Conform articolului 207 din noului Cod Penal, infracţiunea de şantaj se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau de la 2 la 7 dacă s-a obţinut un folos patrimonial imediat.

"ARTICOL 207

Şantajul
(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani
".

În schimb, conform articoului 206 din noul Cod Penal, infracţiunea de ameninţare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

"ARTICOLUL 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate
".

Cele mai citite

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă