-1.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023
AcasăSpecialCe a scris presa internațională despre reținerea fostului premier al R. Moldova

Ce a scris presa internațională despre reținerea fostului premier al R. Moldova

Ridicarea imunității fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, și reținerea lui pentru 72 de ore, sub suspiciunea că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii Moldova (BEM), a ajuns în atenția presei internaționale, potrivit publika.md

Astfel, Reuters notează că fostului premier al Moldovei i s-a ridicat imunitatea parlamentară, fiind acuzat de implicare în fraudele din sistemul bancar. Agenția mai precizează că ”furtul miliarduluI” a generat proteste de amploare în centrul Chișinăului. 

Citește și: VIDEO. Vlad Filat a fost REȚINUT. Este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă

Jurnaliștii de la Interfax au scris că președintele PLDM va sta trei zile în izolatorul CNA. Anchetatorii vor solicita arestarea preventivă pentru 30 de zile. 

De asemenea, agenția TASS a citat una dintre declarațiile lui Vlad Filat din Parlamentul European în titlu:  „Nu am nevoie de imunitate parlamentară. Sper că investigația va fi una corectă și voi putea să-mi demonstrez nevinovăția”.

Portalul Vesti a subliniat că Filat este acuzat că a primit mită de 250 de milioane dolari de la omul de afaceri Ilan Shor, iar  Deutsche Welle titrează că Vlad Filat riscă pușcărie pentru implicare în „jaful secolului”. 

Citește și: Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei

Fostul premier moldovean și liderul PLDM, Vlad Filat, a fost reținut, joi, pentru 72 de ore, după ce i s-a ridicat imunitatea parlamentară, pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Procurorul-general al Moldovei a cerut ridicarea imunității liderului PLDM, Vlad Filat, după ce au apărut dovezi că a fost implicat în fraudarea banilor de la Banca de Economii din Moldova (BEM), în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013). 

Citește și: Cum se apără Vlad Filat în fața acuzațiilor că a fraudat Banca de Economii a R. Moldova

În replică, fostul premier moldovean a declarat că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. De asemenea, el le-a cerut colegilor săi să îi ridice imunitatea și a precizat că speră că va avea parte de un proces cinstit. 

Cele mai citite

SUA a acuzat Rusia că refuză inspecțiile pe bază de reciprocitate în baze militare

Administrația SUA de la Washington a acuzat, marți, Rusia că nu se conformează obligațiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul...

Ciucă: Cercetarea și inovarea sunt pilonii pe care trebuie construită România de mâine

Cercetarea şi inovarea sunt elemente principale în jurul cărora trebuie construită România de mâine, iar investiţia în ele constituie cheia pentru a fi competitivi...

Kamala Harris va merge miercuri la Memphis pentru funeraliile lui Tyre Nichols

Vicepreşedintele Statelor Unite(SUA), Kamala Harris, va merge miercuri în oraşul Memphis pentru a asista la funeraliile lui Tyre Nichols, un tânăr afro-american bătut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă