4.7 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Ce a căutat DNA acasă la fostul șef SIE, Cătălin Harnagea

EXCLUSIV. Ce a căutat DNA acasă la fostul șef SIE, Cătălin Harnagea

Procurorii DNA au descins în această dimineață  în 56 de locații, pentru percheziții în megadosarul MICROSOFT-EADS, între care și la domiciliul  lui Cătălin Harnagea, fostul șef SIE între 1997-2000, ca și la sediul firmei sale ICAR Bussines Research.

De asemenea, procurorii au "vizitat" și domiciliul fostului său partener, Dorin Marian, ex-șef al administrației prezidențiale între 1997-2000, ca și domiciliile lui Remus Truică, fostul șef de cabinet al ex-premierului PSD Adrian Năstase, domiciliile și sediile firmelor lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică , Sandu Georgescu, alte locații de firme care ar fi fost folosite ca vehicule ale mitei totale  de circa 60 de milioane de euro.

De la Cătălin Harnagea anchetatorii au ridicat documente referitoare la contractul  de consultanță dintre EADS și ICAR Bussines Research,  contract derulat între 2005-2007 după cum ne-a declarat fost șef SIE.

"Era un contract de consultanță făcut direct între firma noastră și EADS, nu cu instituția statului, care s-a derulat pe doi ani. În 2005, ministrul de Interne de atunci, Vasile Blaga a renegociat contractul de circa 700 de milioane de euro, semnat pe vremea premierului Adrian Năstase, și l-a redus la 525 de milioane de euro. Pe noi ne-a ales EADS, nu Blaga" a susținut Cătălin Harnagea. Fostul șef SIE a refuzat să spună cât a încasat din consultanță de la EADS în perioada derulării contractului. Domnia sa a precizat : "Era un procent din sumele încasate de EADS".

Tot pentru contractul EADS, anchetatorii DNA au descins și la firma MIDOCAR a omului de afaceri Sandu Georgescu, ca și la domiciliul și la firma lui Claudiu Florică (reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers România), la Dinu Pescariu ( domiciliu plus fundația sa), la Remus Truică, spun surse judiciare.

Claudiu Florică este denunțător și apare și în secvența de dosar care privește informatizarea Educației, ca și Dinu Pescariu. Ei reprezintă numitorul comun al dosarelor MICROSOFT-EADS, ca și tripleta de "lobby-iști" reprezentată de Alexandru Bittner, Adrian Petrache și Dorin Cocoș, spun sursele României Libere.

De altfel, "tripleta" ar fi facilitat "continuitatea" în schema sifonării banilor de la buget de la Guvernul Năstase la celelalte guverne. Reamintim că aceste contracte  pentru "Informatizarea Învățământului- a administrației- Securizarea frontierelor" au demarat în 2001 și au continuat până în 2013. 

De aceea, între alți oameni de afaceri "călcați" în această dimineață de procurorii DNA s-au aflat și  Dorin Cocoș și Adrian Petrache, Bittner fiind plecat din țară.

CXă există o continuitate între rețeaua de sifonare a banilor de-a lungul anilor o reprezintă și faptul că tot astăzi au fost percheziționate locații precum domiciliul fiului lui Mihai Tănăsescu, fost ministrul PSD al Finanțelor, casa lui Nicolae Dumitru și sediul firmei " NIRO Group", alte locații ale unor firme care apar în păienjenișul contractelor de informatizare.

Cel care a scăpat pentru că nu e în țară este jongleorul Alexandru Bittner, omul de casă al lui Adrian Năstase, care apare și el în toate secvențele contractelor de informatizare și securizare a României.

Cine sunt beneficiarii șpăgilor din contractul EADS – securizarea frontierelor

Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat   între EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, în valoare totala de 734 de milioane de euro, ar fi debutat cu o plată – șpagă către Midocar ( a omului de afaceri Sandu Georgescu, percheziționat azi de anchetatori) , primită prin intermediul firmei Bearing Point, spun surse judiciare.

Explicație: în iulie 2004, Ministerul de Interne a încheiat cu Bearing Point un contract privind realizarea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a și fost predat MI. Ministerul  a făcut imediat plata de  430.000 de euro către Bearing Point, iar apoi banii ar fi ajuns la MIDOCAR, spun surse judiciare.
 Studiul ar fi fost deja  "făcut" de Midocar Consulting (a omului de afaceri Sandu Georgescu, percheziționat azi-surse)  și fi o compilație după studii cu același obiect, realizate de alte firme în folosul Poliției de Frontieră.

In baza studiului pus, chipurile la dispozitie de firma Bearing Point, comisia de negociere a Internelor din 2004 a decis șă achiziționeze "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF) prin negociere directă cu EADS din Germania, spun surse judiciare.

La contract au fost lipiți subcontractanții Fujitsu Siemes Computers ( Claudiu Florică), UTI, Felix TELECOM, alte firme, rolul lor fiind de " cărăuși" ai banilor, mai spun  sursele României libere.

Contractul cadru stabilit cu EADS era de circa 700 de milioane de euro, fără a se preciza în contract ce echipamente și servicii urmau a fi livrate, acestea urmând sa fie agreate ulterior de catre EADS, care astfel putea controla permanent, prin solutiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract.

Condiția pusă de partea română ca EADS să obțină acest contract a fost subcontractarea către Fijitsu Siemens Computers- FSC ( Claudiu Florică) a unor servcii cu valori cuprinse între 40 și 60 de milioane de euro .

La rândul său, FSC- Claudiu Florică a fost condiționat să semneze tot atunci contracte de comision cu mai multe firme între care GESSA, PROFINET( Dinu Pescariu- percheziționat azi).

Comisioanele reprezentau mita pentru persoanele din conducerea Ministerului Administrației și Internelor și din cabinetul premierului Adrian Năstase ( adică Remus Truică), susțin aceleasi surse.

Potrivit surselor noastre, EADS a plătit in anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet – Dinu Pescariu și un avans de 280.000 de euro către Gessa.

În 2005, contractul a fost renegociat, dar sursele noastre spun că s-ar fi păstrat subcontractanții, tot pentru circulația mitei, dar sumele erau mult mai mici.

Secvența EADS este parte a dosarului mare MICROSOFT.
 

Mita dată pentru contractele EADS-securizarea frontierelor  și de informațizare a administrației este de circa 40 de milioane de euro, iar cea de la informatizarea școlilor – de circa 20 de milioane de dolari.

 

Cele mai citite

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Românii, cuceriți de magia edițiilor limitate: 7 din 10 aleg produse tematice de Crăciun

Studiul arată că peste 60% dintre români percep brandurile care lansează ediții tematice de Sărbători, ca fiind mai atrăgătoare Produsele în ediție limitată, lansate cu...

Prima întâlnire PSD-PNL-USR-UDMR pentru viitoarea guvernare va avea loc miercuri. Csoma Botond: Să găsim un numitor comun

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Csoma Botond, afirmă că miercuri va avea loc prima discuţie PSD-PNL-USR-UDMR pentru o viitoare guvernare, el arătând că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă