-0.7 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialCazul "Pietroi" – complicitati si manipulare

Cazul „Pietroi” – complicitati si manipulare

Cazul Sile Pietroi – interlopul care a fost retinut joi dimineata in urma unei descinderi in forta a politiei – are inca multe necunoscute. Pe de o parte, avem de-a face cu o operatiune indelung asteptata a organelor judiciare impotriva unui clan interlop care activa de multi ani in Ilfov si Bucuresti. Clan care a beneficiat multa vreme de o ciudata clementa din partea politiei si justitiei.

Pe de alta parte insa, modul in care acest caz a fost reflectat in anumite ziare, catre care "s-au scurs" informatii din interiorul anchetei, arata mai degraba o incercare de a compromite un anumit partid, prin asociere cu mafia de la portile Capitalei. Informatiile s-au dovedit a fi, cel putin pana acum, baloane de sapun. In schimb, uluitoare este lipsa de reactie a autoritatilor fata de judecatorul de la Tribunalul Bucuresti care a hotarat eliberarea din arest a lui Sile Pietroi si a celorlalti retinuti, in ciuda evidentelor care arata ca este vorba despre o grupare deosebit de periculoasa si a eforturilor depuse de politisti si procurori pentru a-i prinde.

Tribunalul Bucuresti a decis joi eliberarea clanului condus de Vasile Fierbantu si nu le-a aplicat interlopilor nici macar interdictia de a parasi tara sau localitatea. "Pe acest dosar nu s-a aplicat nici o interdictie. Nici nu am primit o alta cerere din partea procurorilor in acest sens", ne-a declarat judecatoarea Laura Andrei de la Tribunalul Bucuresti. Altfel spus, cei noua pot pleca linistiti din tara in orice moment, fara a fi impiedicati de Politia de Frontiera. Magistratul a considerat ca temutul interlop nu reprezinta pericol pentru siguranta publica, in ciuda evidentelor care arata ca Sile Pietroi este de fapt foarte periculos. Cel mai probabil, recursul procurorilor fata de aceasta masura se va judeca astazi la Curtea de Apel, dupa ce va fi redactata motivarea judecatorului de la tribunal. Acelasi judecator a separat dosarul referitor la propunerea de arestare a cele noua persoane de cel care-i priveste pe cei patru membri ai gruparii lui Sile Pietroi, pentru care procurorii au cerut mandate de arestare in lipsa. Cei patru care nu au fost gasiti sunt Florin Radu Fierbantu, zis "Chioru", Florin Udila, Aurel Smilache si Dumitru Slobozeanu. Acest din urma caz va fi judecat peste cinci zile de Tribunalul Bucuresti.

Pietroi a fost capturat joi la Giurgiu, dupa ce, cu o zi inainte, politistii l-au scapat printre degete incercand sa-l prinda la vila lui din comuna ilfoveana Glina. Procurorul Maximilian Balasescu, cel care se ocupa de acest caz, a afirmat ca exista 11 plangeri impotriva membrilor retelei lui Sile Pietroi, care se refereau la fapte de violenta, respectiv talharii, lipsiri de libertate, tentative de omor calificat, loviri, precum si la ultraj contra bunelor moravuri.

Scurgeri de informatii din Politie?
Retinerea interlopului Sile Pietroi a deschis o adevarata "cutie a Pandorei" in Politia Romana. Presa centrala a publicat ieri dezvaluirea ca gruparea mafiota a lui Sile Pietroi ar fi primit informatii legate de incercarile oamenilor legii de a-l aresta chiar de la varful Serviciului Investigatii Criminale al Politiei Capitalei, condus de generalul Mihai Pitulescu. De asemenea, surse citate de un cotidian central spun ca si adjunctul comandantului IPJ Ilfov, comisarul-sef Petre Popa, ajunsese sa-i dea personal raportul lui Sile Pietroi despre filaje si descinderi ale mascatilor, facute in fieful sau. Presa a anuntat, de asemenea, si declansarea unei anchete a Ministerului de Interne si Reforma in Administratie (MIRA) la Politia Capitalei, pentru a-i descoperi pe cei de la care se scurg informatiile catre interlopii lui Pietroi. MIRA, prin purtatorul de cuvant Marius Tache, a infirmat informatia difuzata ieri de agentiile de stiri. "Ar fi aberant sa-l anchetam pe Mihai Pitulescu, adica pe cel care l-a capturat pe Sile Pietroi", ne-a declarat Marius Tache.
La randul sau, Mihai Pitulescu (acesta este fiul generalului Ion Pitulescu, fost sef al Politiei Romane in anii ‘90) sustine ca "daca as fi fost protectorul lui Pietroi, nu l-as fi capturat, cu atat mai mult cu cat numai eu am avut informatia ca el se afla in casa unui prieten de-al sau din Giurgiu, unde, de altfel, l-am si prins. Numai eu si oamenii mei am stiut de actiunea de capturare. Daca s-ar fi scurs informatii de la noi, nu l-am fi capturat". Pitulescu mai spune ca pentru capturarea lui Pietroi a colaborat foarte bine cu fortele speciale din Giurgiu, precum si cu cei de la DGIPI.

De asemenea, a avut si sprijinul informational al SRI. Probleme cu prinderea membrilor retelei lui Sile Pietroi au existat in momentele in care despre locatiile unde se afla acesta au stiut mai multe structuri de politie, inclusiv cei de la sectorul 3, sustin surse din DGIPI. De altfel, zonele controlate de Pietroi se afla in special in sectorul 3 al Capitalei, precum si in judetele limitrofe Bucurestiului. Aceleasi surse din DGIPI spun ca nu-si explica de ce judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au dispus eliberarea membrilor retelei de interlopi, desi la dosar existau probe care indicau ca acestia reprezinta un pericol public, deoarece actioneaza cu violenta.

Aventurile lui Sile Pietroi
Personajul Sile Pietroi a fost implicat in nenumarate scandaluri, dar a reusit de fiecare data sa scape, in ciuda gravitatii faptelor sale. Inca din 2001, Pietroi a facut front comun cu gastile de tigani conduse de Nutu Camataru si Mogos, pentru a se razboi cu gruparile rivale. In august 2001, in zona Spitalului Sf. Pantelimon din sectorul 2 au fost trase mai multe focuri de arma. Comandoul celor trei interlopi il cauta, la data respectiva, pe Miltiade Vaduva, zis "Seif", deoarece s-ar fi facut vinovat de agresarea unui protejat al clanului. La data respectiva, mascatii de la DIAS au fost trimisi in comuna Pantelimon pe urmele infractorilor, insa fara rezultat. In octombrie anul trecut, in cartierul Titan, gasca lui Pietroi a aplicat o corectie cu bate, cutite si sabii membrilor unei alte grupari rivale. Desi au fost raniti mai multi trecatori si au fost avariate mai multe masini, autoritatile au amendat doar cativa "pioni" ai scandalului.
Dupa retinerea clanului Duduienilor, Pietroi si-a impus prin violenta suprematia in comunele din judetul Ilfov si, mai nou, in sectoarele 2 si 3. Interlopul distrugea masini cu ranga deoarece nu erau parcate dupa voia sa si tragea cu pistolul dupa cum il taia capul. Un batran a fost chiar ranit dupa ce a fost impuscat cu un pistol cu bile de cauciuc in fata unui magazin. Camataria este o alta sursa de venit pentru gasca lui Pietroi. Dupa ce imprumuta diferiti indivizi cu diverse sume de bani, ii "vizita" a doua zi pe datornici si le cerea banii inapoi, plus o dobanda ametitoare. O alta modalitate de a "castiga" bani: o masina era furata, apoi proprietarul era anuntat ca trebuie sa plateasca pentru recuperarea sa. Este cazul unui avocat care s-a vazut pus in situatia de a plati 7.000 de euro pentru a-si recupera autoturismul furat de banda lui Sile Pietroi.

Gabriel Oprea, relatii cu Sile Pietroi?
Reteaua lui Sile Pietroi se pare ca era implicata, printre altele, si in inselaciuni cu terenuri si locuinte, care ajungeau ulterior in posesia samsarilor imobiliari, intre care se afla si oameni politici din Bucuresti si din judetul Ilfov. Alte informatii viseaza in implicarea interlopilor in campaniile electorale ale oamenilor politici. Un nume vehiculat este cel al lui Razvan Murgeanu, actualul viceprimar al Capitalei. Chiar in campanie au aparut fotografii in care candidatul la primaria de sector, Razvan Murgeanu, ar fi fost surprins in compania interlopului. Ulterior, s-a dovedit ca persoana care aparea in aceste fotografii nu era Pietroi. Alte surse l-ar indica pe Gabriel Oprea, seful PSD Ilfov, ca fiind un apropiat al interlopului. Oprea ne-a declarat ca "nici macar nu-l cunoaste pe acest personaj".
Procurorul de caz Maximilian Balasescu, de la Parchetul Capitalei, a declarat presei ca, in legatura cu informatiile referitoare la legaturile acestei retele cu oamenii politici in campania electorala, "acestea urmeaza sa fie verificate".

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă