3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialCativa romani stiu despre inchisorile CIA

Cativa romani stiu despre inchisorile CIA

Raportorul Consiliului Europei in ancheta asupra inchisorilor secrete ale CIA, elvetianul Dick Marty, crede ca exista cativa oameni in Romania care stiu adevarul despre acest subiect, dar se tem sa vorbeasca. “In Romania, atat puterea, cat si opozitia sunt interesate de aderarea la UE, iar daca cineva ar indrazni sa faca dezvaluiri, ar fi acuzat ca ameninta integrarea tarii in Uniune”, a spus Marty intr-un interviu acordat saptamanalului german “Focus” si preluat de site-ul novinite.com.
Oficialul elvetian a afirmat ca ar fi o greseala ca Bulgaria si Romania sa fie sanctionate de UE, daca s-ar dovedi ca au gazduit inchisori ale CIA. Celelalte tari europene care aveau cunostinta despre aceste activitati ilegale sunt la fel de vinovate, a adaugat Marty.
In opinia sa, este posibil ca guvernele Bulgariei si Romaniei sa nu fi stiut nimic despre existenta inchisorilor CIA pe teritoriul lor, in afacere putand fi implicate doar serviciile secrete ale celor doua tari.
Pe de alta parte, astazi este programat la Strasbourg votul in plenul Parlamentului European asupra infiintarii unui comitet temporar de ancheta, format din 46 de deputati si condus de germanul Elmar Brok. Mandatul comitetului este de maximum un an, timp in care va incerca sa raspunda la intrebarile privind existenta inchisorilor CIA in Europa, folosirea aeroporturilor europene pentru transportul unor suspecti de terorism si supunerea acestora la tortura pe teritoriul unor tari membre UE ori candidate la aderare.
La randul sau, Consiliul Europei asteapta ca toate statele implicate in scandalul inchisorilor CIA sa prezinte rapoarte individuale pana la 21 februarie.

Cele mai citite

Curtea de Conturi: România, cele mai mari preţuri din UE şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat în ultimii doi ani de Curtea de Conturi a României la Ministerul Energiei, control care a vizat perioada 2017-2022 şi a...

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...

Echipele Norvegiei și Spaniei au început cu victorii categorice Campionatul Mondial de handbal feminin

Selecţionatele Norvegiei, marea favorită, şi Spaniei au debutat cu victorii categorice, miercuri, la Campionatul Mondial de handbal feminin, care are loc în Danemarca, Norvegia...
Ultima oră
Pe aceeași temă