Cateva firimituri dintr-o bucata de paine, scapate de o pasare pe una dintre instalatiile externe ale acceleratorului de particule (LHC) de la Centrul european pentru cercetare nucleara (CERN), au provocat, in urma cu o saptamana, un scurtcircuit la sistemul de racire al dispozitivului, informeaza Mediafax.
Potrivit comunicatului oficial emis de CERN, citat de AFP, scurtcircuitul s-a produs la o instalatie electrica exterioara ce alimenteaza sectoarele 7-8 si 8-1 ale acceleratorului de particule (Large Hadron Collider).
Socul provocat de caderea bucatilor de paine pe acea instalatie electrica a provocat "o intrerupere a operatiunilor sistemului criogenic al LHC", se afirma in comunicatul CERN.
"Aceste firimituri de paine au produs o usoara incalzire, de la zero absolut (-273,15 grade Celsius) la -268 de grade Celsius", a precizat Renilde Vanden Broeck, purtatoare de cuvant CERN.
"Totul a revenit la normal cateva ore mai tarziu, iar operatiunile au putut fi reluate in noaptea de 5 noiembrie", a spus aceasta.
Expertii CERN doresc sa ramana in continuare prudenti in declaratii, dezamagiti de defectiunile produse la cel mai mare accelerator de particule din lume, instalatie care ar trebui sa permita obtinerea unor progrese majore in descifrarea compozitiei materiei si universului.
CERN a declansat operatiunile de racire a miezului acceleratorului, aceasta etapa fiind necesara pentru repornirea LHC la mijlocul lunii noiembrie, la peste un an de la producerea a doua pene succesive, la cateva zile de la inaugurarea oficiala a acestuia, in septembrie 2008.
A doua pana, foarte grava, a provocat distrugerea a 53 de magneti, care au necesitat reparare sau inlocuire. In plus, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru de 27 de kilometri, aflat la o adancime de 100 de metri sub pamant, de o parte si de alta a frontierei franco-elvetiene, in apropiere de orasul Geneva.
Construirea acestui accelerator de o precizie de neegalat a necesitat peste 12 ani, mobilizand peste 7.000 de fizicieni si investitii de circa 3,76 miliarde de euro.