Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, că senatorul Cătălin Voicu, deferit justiţiei pentru corupţie alături de fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, va fi judecat în continuare în stare de arest, însă decizia nu este definitivă. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, miercuri seara, să respingă o cerere de eliberare sub control judiciar a senatorului Voicu şi să îl menţină pe acesta în arest. Decizia instanţei supreme nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. De asemenea, instanţa a dispus şi respingerea unei cereri de înlocuire a arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara.
Potrivit NewsIn, la termenul de miercuri al procesului senatorului Cătălin Voicu s-au discutat atât regularitatea actului de sesizare a instanţei, dar şi mai multe excepţii de neconstituţionalitate ridicate de avocaţi. Totodată, a fost pusă în discuţie şi o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar, o cerere de înlocuire a arestului cu interdicţia de a părăsi ţara, dar şi legalitatea măsurii arestării preventive a senatorului Voicu.
Senatorul Cătălin Voicu s-a declarat „absolut nevinovat”, respingând acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie. „Nu am pretins vreo sumă de bani de la inculpatul Căşuneanu, nici prin intermediul martorului Drăgănoiu şi nici prin alte persoane. Am solicitat prin telefon, în clar, lui Costel Căşuneanu, aflat în străinătate, o sumă de bani cu titlu de împrumut, cu un termen clar de restituire, prin intermediul unei persoane, pe care nu o cunoşteam şi care, am aflat ulterior, era acest Drăgănoiu”, a spus, în faţa instanţei, senatorul Cătălin Voicu.
Senatorul a vorbit şi despre situaţia sa familială şi a solicitat instanţei să fie eliberat pentru a îşi proteja familia. Voicu a susţinut şi că soţia sa a rămas recent fără loc de muncă, ceea ce va duce la o reducere a resurselor băneşti. Mai mult, unul dintre avocaţii lui Cătălin Voicu, Ilie Iordăchescu, a susţinut în instanţă că cele două condiţii privind eliberarea provizorie sub control judiciar sunt îndeplinite, respectiv pedeapsa pe care ar putea să o primească Voicu nu depăşeşte 18 ani, iar la dosar nu există date din care să rezulte tendinţa acestuia de a comite alte infracţiuni sau de a influenţa martori sau părţi din dosar. „Menţinerea în stare de arest preventiv devine o pedeapsă pentru familia lui Cătălin Voicu”, a adăugat avocatul.
Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a susţinut că instanţa supremă, prin Completul de nouă judecători, a respins în urmă cu numai cinci zile recursul avocaţilor lui Cătălin Voicu la o decizie a ÎCCJ de respingere a unei cereri similare, respectiv de eliberare condiţionată sub control judiciar. Instanţa supremă a stabilit un nou termen în proces pentru 16 noiembrie şi a decis să amâne pentru 13 octombrie pronunţarea pe excepţiile de neconstituţionalitate ridicate miercuri.
La termenul de miercuri al procesului au fost prezenţi în sala de judecată atât senatorul Cătălin Voicu, aflat în stare de arest, cât şi fostul judecător de la ÎCCJ Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic. Dezbaterile şi deliberările au durat aproximativ şapte ore.
Procurorii DNA au finalizat ancheta şi i-au trimis în judecată, în 21 mai, pe senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, pentru fapte de corupţie. Astfel, potrivit DNA, senatorul Voicu este acuzat de două fapte de trafic de influenţă, dar şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată. Fostul preşedinte al Secţiei Civile a ÎCCJ, Florin Costiniu, va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, în timp ce oamenii de afaceri Costel Căşunea nu şi Marius Locic au fost deferiţi justiţiei pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată, respectiv cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.