1.4 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022
AcasăSpecialCatalanii vor INDEPENDENȚĂ! 80% dintre cei care au votat spun ”DA”

Catalanii vor INDEPENDENȚĂ! 80% dintre cei care au votat spun ”DA”

Rezultatele parțiale centralizate după votul consulativ de duminică organizat pe tema independenței Catalaniei arată că 80,7% dintre cei aproape 2 milioane de catalani care au votat sunt pentru independență.

Potrivit Mediafax, rezultatele difuzate după numărarea a 88,4% din buletinele de vot, arată că 1.649.239 de persoane au votat de două ori "da" la întrebările doriţi Catalonia să fie stat?" şi "dacă da, doriţi să fie independent?", a anunţat Joana Ortega, vicepreşedinta Executivului.

Potrivit lui Ortega, cel puţin două milioane de persoane au participat la consultare.

Aceste rezultate este necesar să fie interpretate cu prudenţă, în contextul în care opozanţii faţă de independenţă au anunţat că boicotează scrutinul.

Astfel, este vorba în principal despre simpatizanţi ai cauzei separatiste, care s-au prezentat în secţiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori.

Potrivit acestor rezultate, 10,1% dintre participanţi au votat "nu" la a doua întrebare, 0,98% au introdus în urne buletine în alb, iar 4,55% au votat "nu" la ambele întrebări.

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, în mod teoretic, să participe la această consultare, deschisă inclusiv tinerilor cu vârsta de peste 16 ani şi străinilor rezidenţi în Catalonia. Catalanii din străinătate – New York, Sydney, Paris – puteau, de asemenea, să participe la consultare, mai scrie Mediafax.

Organizând scrutinul, Artur Mas, preşedintele catalan, a încălcat două decizii ale Tribunalului Constituţional, care a suspendat votul la solicitarea autorităţilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciază că numai toţi spaniolii au dreptul să se pronunţe asupra viitorului Cataloniei.

Cele mai citite

Eterna desființare a SIIJ încinge din nou spiritele între politicieni

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, tărăgănează decizia de desființare a SIIJ- Secției Speciale de anchetare a magistraților, declara, luni, fostul ministru de resort Stelian Ion....

Ludovic Orban îl atacă pe Iohannis în scandalul de plagiat al lui Ciucă

Ludovic Orban a pus tunurile pe Klaus Iohannis, după ce presa a dezvăluit un posibil caz de plagiat al premierului Nicolae Ciucă. Dacă în urma...

Planul lui Arnold Schwarzenegger: 1 milion de panouri solare pe casele din California, amenințat

Cunoscutul actor Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al Californiei, trage un semnal de alarmă, prin intermediul ziarului The New York Times, că planul său, inițiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă