11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCât de periculoase sunt cluburile din Constanța

Cât de periculoase sunt cluburile din Constanța

Cazul Colectiv se poate repeta în cluburile de la malul mării.

Tragedia din clubul bucureștean Colectiv deschide, din nou, discuția despre o mare problemă: siguranța în cluburi. În Constanța aceasta a început acum un an și jumătate, după ce trei tinere au ars de vii, în restaurantul Beirut. Ca și în București, există aici mai multe cluburi care sunt amplasate la subsolul unor clădiri. Mai mult, unul din acţionarii Colectiv Club, Costin Mincu, mai deţine acțiuni la alte 11 firme din zona de cluburi sau organizări de concerte, printre care și Goblin Club, Com Evant și Co Al Co Entertainment, toate trei din Constanța.

Informația este relevantă pentru că ancheta trebuie să scoată la iveală dacă modul cum a fost administrat clubul Colectiv poartă o vină în tragedia de sâmbătă.

Adevărate capcane

Fără a avea un punct oficial de vedere de la autorități, din experiența proprie sau a celor care au participat la concerte în astfel de cluburi, putem afirma răspicat că multe dintre ele sunt adevărate capcane în care, dacă ar izbucni un incendiu, s-ar produce victime. Sunt amplasate la subsol, fără surse naturale de ventilație, iar în cele mai multe cazuri accesul se face pe uși înguste și trepte abrupte. Altele au câte o ușă de urgență, dar probabil că nimeni nu știe unde este amplasată. În plus, la concerte, proprietarii închid ochii și acceptă un număr mai mare de clienți decât le-ar permite locul. La un concert Nicu Alifantis într-un club cu pretenții din Constanța am văzut și opt persoane la o masă la care, în mod normal, nu ar fi încăput decât patru, și acelea înghesuite.

„Am scăpat dintr-un incendiu“

Recunoaște acest lucru și Sorin Lucian Ionescu, directorul unei televiziuni locale, care, atunci când a luat foc restaurantul Beirut, se afla în clubul de la subsol, unde trebuia să înceapă un concert rock. „Am scăpat dintr-un incendiu acum un an, ştiu ce vorbesc. Aproape nici un club din Constanţa sau Bucureşti nu are o a doua ieşire de incendiu, majoritatea sunt în subsoluri, cu acces labirintic. Dacă eşti nefamiliarizat cu locaţia şi se stinge lumina, nu ştii să mai ieşi! Idioţilor care nu impuneţi reguli clare şi severe pentru ţara asta, mai ales când e vorba de viaţă şi moarte!“, a spus el, pe o rețea de socializare.

Trei morți, nici un vinovat

În incendiul în care a ars restaurantul Beirut din centrul Constanţei, pe 5 aprilie 2014, şi-au pierdut viaţa trei tinere – o cântăreaţă şi două dansatoare ale localului (Mihaela Tucă, de 24 ani, Ioana Nicoleta Cengher, de 22 ani, şi Nicoleta Vasilişeanu, de 23 ani), iar alte patru persoane au fost rănite. Focul, care a afectat o clădire cu două etaje în care mai funcţionau un pub şi un cazino, a fost stins de pompieri după mai mult de cinci ore. Dosarul deschis în urma incendiului a fost preluat, pe 8 aprilie 2014, de procurorii PICCJ. George Karam, patronul restaurantului, şi Constantin Pavel, patronul firmei care a făcut lucrări la acest local, sunt urmăriţi penal pentru că nu au respectat normele tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa clădirii, a anunţat Parchetul instanţei supreme. Până în prezent nu a fost găsit nici un vinovat.

Mai mult, în vara acestui an, un poliţist din Garda de Coastă Constanţa a fost prins în flagrant, miercuri, de procurorii DNA, luând mită 22.000 de euro pentru a interveni, prin intermediul unui văr procuror şi al altor persoane, în dosarul lui Karam. Potrivit Legii 10/1995 privind calitatea în construcții, vinovații în astfel de cazuri riscă până la 20 de ani de închisoare.

Nici o măsură concretă

Nici până acum ISU Dobrogea nu a prezentat un raport despre situația tuturor cluburilor din Constanța, în care să prezinte public dacă acestea respectă sau nu normele PSI. „Și în Paris existau astfel de cluburi care organizau concerte underground, dar au fost închise pentru nu exista o ieșire de urgență“, spune Ettiene Brunet, saxofonist francez de renume, citat de Sorin Lucian Ionescu.

Ca o coincidență tragică, Mincu a deținut și terasa Goblin, din Vama Veche, care a ars într-un incendiu în anul 2010, focul fiind pus intenționat de către o persoană necunoscută. 

Clubul Goblin, numai pe pierdere

Costin Mincu, acționar la Colectiv, are acțiuni și la clubul Goblin din Constanța (amplasat tot într-un subsol). Societatea care îl deține a raportat pentru 2014 o pierdere de 31.725 de lei la o cifră de afaceri de 331.250 lei și cu 11 angajați. În 2013, SC Goblin Club SRL a înregistrat o pierdere de 48.041 lei (cifră de afaceri 224.220 lei și 12 angajați), în timp ce în 2012 pierderea a fost de 173.900 de lei (la o cifră de afaceri de 127.030 lei și 12 angajați). Firma a fost înființată în 2011, când a raportat o pierdere de 2.350 lei. În total, societatea a pierdut peste 256.000 de lei.

Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...
Ultima oră
Pe aceeași temă