11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialCastrul Potaissa, cea mai mare fortificatie romana din Dacia

Castrul Potaissa, cea mai mare fortificatie romana din Dacia

» Doar o parte a castrului roman de la Potaissa a fost scoasa la lumina, iar arheologii lucreaza an de an la cercetarea vestigiilor militare ramase de la romani.

In orasul Turda, romanii au construit pe Valea Ariesului, langa vechiul oras Potaissa cel mai mare castru militar din Dacia romana. Potaissa a fost ridicat la rangul de minicipium, mai exact, la rangul de oras, in timpul imparatul roman Septimiu Sever (193 – 211) si la cel de colonie romana, probabil, de imparatul roman Caracalla (211 – 217). Potaissa a primit numeroase privilegii, cum este jus italicum, care insemna scutirea de impozitul funciar al cetatenilor proprietari de pamant din zona. Orasul a cunoscut o mare dezvoltare incepand din 167 – 168, cand s-a stabilit aici legiunea a V-a, Macedonica, care si-a construit cel mai mare castru din Dacia, pe platoul numit astazi Dealul Cetatii si care a adapostit in jur de 5.000 de soldati de elita.
Castrul a fost ridicat de arhitectii militari ai timpului, care au respectat pentru realizarea acestui edificiu toate regulile artei fortificatilor. In zona de vest a castrului militar, au fost construite termele, unde soldatii din Legiunea a V Macedonica isi puteau trata diferitele afectiuni reumatice. Exista si o regula de imbaiere care era strict respectata de catre totii cetateni urbei: femeile romane faceau baie dimineata, iar barbatii dupa-masa. O data cu dezvoltarea orasului, a fost construita si o palestra care era, de fapt, sala de sport din vremea respectiva, unde soldatii se antrenau sau faceau exercitii fizice, printre care si bine cunoscutele lupte corp la corp, denumite astazi lupte greco-romane. In interiorul castrului au fost construite 64 de cazarmi in care locuiau soldatii.

 

Acestea aveau si o camera pentru arme, unde se gaseau aranjate sabile, scuturile si tot ceea ce ii era necesar unui soldat roman pentru a putea pleca la razboi, dar si unelte din ceramica cum ar fi opaite, iar pe jos aceste incaperi erau pavate cu piatra de rau. In centrul castrului se afla basilica legiones, in interiorul careia soldatii romani il venerau pe zeul oriental Mitras, considerat a fi unul dintre protectori armatei romane.

PARASIREA
In jurul anului 247 d. Hr, au avut loc numerose lupte cu carpii in acesta parte a provinciei Dacia, care au asediat si castrul de Potaissa, aparat de legiunea a V Macedonica, dar soldatii reusesc sa respinga atacul. Dupa acesta victorie impotriva carpilor, la Potaissa au avut loc numeroase restaurari ale cladirilor si zidurilor distruse, dar si a drumului de acces spre castru.

Cele mai citite

Rectorul Universității din București limitează numărul notelor de 9 și 10 ce pot fi acordate studenților

În facultățile Universității din București (UB), la programele de studii de nivel licență, nu se vor putea acorda mai puțin de 5% și nu...

Portul Constanța a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, anunță premierul Ciolacu

Portul Constanţa a devenit cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră, pentru Europa Centrală şi de Est, a anunțat premierul...

VIDEO. Trupa Spice Girls, prezentă la petrecerea dată de Victoria Beckham. Soția fotbalistului a împlinit 50 de ani

La petrecerea aniversară de 50 de ani a Victoriei Beckham, membrele trupei Spice Girls s-au reunit, reînviind amintirile erei lor glorioase din anii '90....
Ultima oră
Pe aceeași temă