28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCASS in functie de venituri pentru persoanele cu handicap si programatori

CASS in functie de venituri pentru persoanele cu handicap si programatori

Persoanele cu handicap si programatorii vor plati contributia la asigurarile sociale de sanatate in functie de veniturile realizate si nu la nivelul salariului minim pe economie, ca pana in prezent, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui CNAS, supus, de luni, dezbaterii publice, informeaza Mediafax.

Programatorii platesc, in prezent, contributia la asigurarile de sanatate la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de veniturile pe care le realizeaza. Prin aplicarea acestui proiect de act normativ, si acestia vor plati contributiile in functie de venituri, a explicat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Modificarile vin in contextul in care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a propus modificarea Legii reformei in sanatate, a mai spus Ciurchea.

Proiectul de ordin privind modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), prevede, de asemenea, ca noutate, faptul ca angajatorii vor depune la Casele de Asigurari de Sanatate cu care au contract doar declaratiile nominale, fara dovada platilor.

De asemenea, persoanele cu handicap care realizeaza venituri vor plati contributia la FNUASS. In schimb, cei care traiesc din ''ajutoarele de handicap" nu vor plati contributia la fondul unic, a explicat Ciurchea.

O alta modificare face referire la contributia pensionarilor la fondul unic. Astfel, pensionarii care au pensii mai mici de 1.000 de lei si care obtin venituri suplimentare din dividende, dreptul de proprietate intelectuala, inchirieri, nu vor mai plati contributia la asigurarile de sanatate.

In cazul in care pensia depaseste valoarea de 1.000 lei, ei vor plati contributia la FNUASS la diferenta dintre 1.000 lei si valoarea pensiei. De exemplu, daca o persoana are pensie 1.300 lei, atunci va plati contributia la FNUASS pentru 300 lei, a explicat presedintele CNAS.

El a mai spus ca pana acum pensionarii cu venituri peste 1.000 de lei si care realizau venituri suplimentare erau obligati sa plateasca contributia la fondul unic de doua ori.

De la 1 ianuarie 2009, contributia la FNUASS pentru persoanele cu pensii sub 1.000 lei va fi platita de la bugetul de stat, potrivit proiectului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă