2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialAfaceri cu medicamente pentru cancer: Casa de Sănătate de la Brăila, prejudiciată...

Afaceri cu medicamente pentru cancer: Casa de Sănătate de la Brăila, prejudiciată cu peste 7 milioane de lei

Fraudă de proporţii la Brăila. Casa de Sănătate a fost prejudiciată cu peste 7 milioane de lei. DIICOT instrumentează un dosar în care sunt implicaţi mai mulţi medici şi farmacişti. Aceștia au fost trimiși în judecată, marți, pentru fraudă informatică în formă continuată, fals intelectual, complicitate la uz de fals și constituire de grup infracțional. 

Potrivit Procurorilor, cei care ajung în fața judecătorilor, de la Tribunalul București sunt Liliana Ștefan (fostă Sgârcitu), firma SC AHMEYA PHARM SRL, Paul Crețu, Sorica Vasile, Daniela Vasile și Iolanda Serghiev.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, începând cu anul 2011, inculpata Liliana Ștefan a deturnat obiectul de activitate al SC Ahmeya Pharm SRL constituind împreună cu soţul său, inculpata Iolanda Sergiev şi suspecta B L., un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni şi în vederea obţinerii în acest mod de beneficii patrimoniale. Astfel, prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, în complicitate cu medici şi funcţionari din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor din cadrul celor două puncte de lucru ale societăţii, inculpata a decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie.

Anchetatorii mai arată că Liliana Ștefan a atras în cadrul grupului şi alte persoane care au acţionat, cu caracter de permanenţă sau prin acţiuni izolate, în vederea realizării scopului urmărit de grupul infracţional organizat, fie prin participare directă la comiterea faptelor, fie prin contribuţii menite să „protejeze” mecanismul ilicit.

Cum decontau medicamente oncologice

In concret, mecanismul infracţional a fost dezvoltat începând cu anul 2011, dată de la care inculpataLiliana Ștefan a angrenat SC Ahmeya Pharm SRL în circuite economice şi financiare fictive, înregistrând în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice – o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe – medicamente care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii – marfa nefiind în realitate livrată.

Scopul acestor achiziţii fictive a fost decontarea nelegală de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a valorii compensate a medicamentelor, decontare realizată în baza unor reţete prescrise, de asemenea, în mod fictiv.

"Sumele de bani decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate au intrat în contul de trezorerie al SC Ahmeya Pharm SRL, fiind direcţionate către plata a diverşi furnizori (reali sau fictivi) sau către alte conturi ale societăţii, de unde au fost retrase în numerar sau au fost introduse într-un nou circuit de fictivitate, prin efectuarea unor plăţi simulate datorate unor persoane apropiate inculpatei Ştefan Liliana Valentina (având ca temei, de regulă, contracte de vânzare-cumpărare), plăţi urmate, fără excepţie, de retrageri în numerar, efectuate ritmic, pe măsura încasărilor. În acest mod, banii au fost „spălaţi”, asigurându-se astfel o aparenţă de legalitate a acestor tranzacţii şi a originii banilor. Ca urmare a acestor activităţi, inculpata Ştefan Liliana Valentina şi-a însuşit şi a disimulat originea ilicită a sumelor de bani rezultate din prejudicierea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prejudiciere realizată prin decontarea contravalorii de medicamente având ca mod de operare folosirea de documente justificative false (reţete, borderouri, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare)" transmite DIICOT.

Prejudicul cauzat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Brăila este în sumă de 7.057.613,81 lei. Procurorii au cerut sechestru pe averile suspecților.

Cele mai citite

Predoiu, despre dotarea MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) continuă să-şi doteze forţele cu noi tehnologii şi capacităţi de răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă, care reprezintă o provocare...

Sepsi OSK i-a găsit înlocuitor lui Ciobotariu! Cine este alesul formației covăsnene

Formația Sepsi OSK Sfântu Gheorghe l-a numit pe germanul Bernd Storck în funcția de antrenor principal, după despărțirea de Liviu Ciobotariu. În vârstă de 60...

Intrare liberă în Muzeul ASTRA, unde copiii pot hrăni păsări şi vâna comori

Vizitatorii Muzeului ASTRA din pădurea Dumbrava Sibiului beneficiază de intrare gratuită în 1 Decembrie, unde copiii sunt aşteptaţi cu seminţe ca să hrănească păsările...
Ultima oră
Pe aceeași temă