17 C
București
marți, 15 octombrie 2024
AcasăSpecialCasa Albă a reacţionat dur faţă de Rusia în cazul Snowden

Casa Albă a reacţionat dur faţă de Rusia în cazul Snowden

 Casa Albă a reacţionat dur, joi, faţă de acordarea azilului lui Edward Snowden de către Rusia şi a încercat totodată să descurajeze Congresul să limiteze supravegherea comunicaţiilor, în urma dezvăluirilor fugitivului, informează Mediafax.

„Suntem extrem de dezamăgiţi de faptul că Guvernul rus a luat această decizie, în pofida cererilor noastre foarte clare şi legale, (atât) în public, (cât) şi în privat, de expulzare a domnului Snowden în Statele Unite, pentru ca să răspundă la acuzaţiile care i se aduc”, a declarat Jay carney, un purtător de cuvânt al Executivului american.

Rusia i-a acordat azil temporar lui Snowden, care a părăsit joi aeroportul din Moscova în care era blocat de peste o lună şi care se află de-acum într-un loc „sigur” dar necunoscut.

Acest fost consultant al serviciilor americane de informaţii este inculpat pentru spionaj de către ţara sa, după dezvăluirea unor operaţiuni masive de supraveghere a comunicaţiilor efectuate de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

Întrebat despre menţinerea unui summit bilateral la începutul lui septembrie între preşedintele Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin, la Moscova, înainte summitului G20 de la Sankt Petersburg, Carney a sugerat că acesta este de-acum nesigur, după mai multe săptămâni de ambiguitate pe această temă.

„Avem numeroase interese cu ruşii şi evaluăm utilitatea unui summit”, a declarat purtătorul de cuvânt. Participarea lui Obama la reuniunea G20 nu este, în schimb, pusă în discuţie, potrivit acestuia.

Influentul senator republican John McCain, un adversar înfrânt de Obama în alegerile prezidenţiale din 2008, a reacţionat mai dur. Azilul acordat lui Snowden constituie o „palmă pentru toţi americanii”, a denunţat el, îndemnându-l pe preşedinte să îşi reevalueze relaţiile cu Putin.

Carney a refuzat să caracterizeze aceste relaţii. În schimb, el a oferit asigurări că strategia unei relansări a relaţiilor cu Moscova, anunţată de Obama la începutul primului său mandat, în 2009, a fost fructuoasă. „Relaţia noastră cu Rusia (…) este fondată pe realism”, a subliniat el.

– Încurcătură diplomatică, criză politică

„Din cauza lui Snowden şi represiunii politice (…), dacă Obama participă la un summit bilateral cu Putin va fi criticat” în Statele Unite, a declarat anterior pentru AFP un specialist în relaţiile ruso-americane, Steven Pifer.

„Adevărata problemă este să aflăm dacă Putin este pregătit să facă acest summit suficient de fructuos, pentru ca rezultatele să justifice costul politic pe care îl va plăti preşedintele” american, a adăugat acest membru al institutului Brookings din Washington.

Încurcătura diplomatică este dublată, într-adevăr, de o criză politică. Anunţarea acordării azilului lui Snowden are loc în contextul în care administraţia democrată este nevoită să se confrunte cu o contestare parlamentară fără precedent a programelor de supraveghere în Congres.

Camera Reprezentanţilor a respins pe 24 iulie, cu un scor strâns, un amendament care ar fi tăiat finanţarea acestor programe. Acest text a reunit atât congresmeni din tabăra lui Obama, cât şi conservatori, în pofida indicaţiilor cu privire la vot date atât de către administraţia democrată, cât şi de către preşedintele republican al Camerei.

Încercând să elibereze presiunea, Biroul directorului serviciilor americane de informaţii (ODNI) a declasificat miercuri documente secrete despre operaţiuni de supraveghere în numele „transparenţei”.

Întrebat joi despre cazul Snowden, de către jurnalişti, în Biroul Oval, la finalul unei întâlniri cu omologul său yemenit, Obama a refuzat să comenteze. În rarele sale intervenţii publice pe fond, preşedintele a îndemnat la găsirea unui „echilibru” între transparenţă şi securitatea naţională.

Un nou indiciu cu privire la implicarea sa în acest dosar este faptul că Obama s-a întâlnit joi după-amiaza cu „congresmeni din ambele partide, pentru a discuta despre programe cruciale” în domeniul informaţiilor, potrivit programului său de joi.

Casa Albă şi preşedinţii comisiilor pentru Informaţii din cadrul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor au apreciat, în comunicate separate, emise la finalul întâlnirii, că reuniunea a fost „productivă”.

„Vom continua să acţionăm în timpul vacanţei din august în vederea ameliorării transparenţei şi consolidării protecţiei vieţii private, pentru a susţine şi mai mult încrederea americanilor în programele noastre antiteroriste”, au promis congresmenii.

Cele mai citite

Studiu: Doar 23% dintre tinerii din mediul rural reușesc să finalizeze studiile superioare, în ciuda dorinței de a urma facultatea

Deși 80% dintre tinerii din mediul rural aspiră să urmeze studii superioare, doar 23% dintre aceștia reușesc să se înscrie și să finalizeze cursurile...

Avocat acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită

Un avocat din Baroul Olt a fost pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită, după ce a fost prins...

Liga Națiunilor: Belgia-Franța 1-2/ Germania-Olanda 1-0

Naţionala de fotbal a Franţei a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1, luni seara, în deplasare, în eşalonul de elită al Liga Naţiunilor. ''Diavolii...
Ultima oră
Pe aceeași temă